"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Belangrijke HR thema’s op de agenda van 2021

Belangrijke HR thema’s op de agenda van 2021

Kristel Teirlinck
Kristel Teirlinck

Door Kristel Teirlinck, MatchQ

Het einde van 2020 is in zicht en wat is dit een jaar om nooit te vergeten met zoveel thuiswerk en zorgen om ieders gezondheid. Er wordt door bedrijfsantropoloog Jitske Kramer zelfs gesproken over een wereldwijde cultuurshock die grote impact heeft op elke organisatiecultuur.

Ik ervaar dit als een tijd van ‘plan B’. In mijn werk geef ik bijvoorbeeld teambuilding trainingen. Dat doen we normaal face-to-face, maar met een heel team mag je niet meer bijeenkomen. Weet je wat, dacht ik, we ontwikkelen een formule waardoor het online kan! Steeds weer opnieuw werd ik uitgedaagd om nieuwe manieren te bedenken om mijn werk uit te voeren, waarbij andere vaardigheden van me worden gevraagd.

Bekijk ook dit korte video-interview met Kristel Teirlinck over (online) teambuilding:

Een online teambuilding training ontwikkelen vond ik ontzettend leuk, omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kon. Maar het brengt ook de nodige uitdagingen. Werkt bij iedereen het internet goed genoeg? Hoe zorg je voor voldoende interactie? Zit iedereen er nog goed bij? En daarnaast als ik kijk naar mijn werkplezier zit dat hem ook in het contact met collega’s. Nu we voornamelijk thuis werken mis ik het grapje bij het koffieautomaat of de smalltalk aan de lunchtafel. Hoe houden we de binding met het team? Hoe houden we de sfeer goed in plaats van dat alles alleen functioneel wordt? En zo heeft HR met nog meer uitdagingen te maken die de thema’s vormen op de agenda van 2021. Daarom schets ik enkele belangrijke thema’s waarvan ik verwacht dat ze komend jaar aan bod komen.

Leiderschap
Het thema leiderschap wordt belangrijker dan ooit. Hoe geef je leiding op afstand? Hoe kun je medewerkers coachen op afstand? Hoe ga je om met verzuim in je team? In deze tijden van constante verandering biedt secure base leiderschap een belangrijke basis; Het creëren van een veilige omgeving, waar mensen worden gestimuleerd te experimenteren, fouten durven te maken en lef en veerkracht ontwikkelen. Alleen inspirerende, oprechte en menselijke leiders kunnen de boel bij elkaar houden. Maak duidelijke afspraken, geef de medewerkers eigen verantwoordelijkheid en nog meer vertrouwen.

Cultuur
Meer thuiswerken en meer online wordt de norm, ook in 2021. Volgens Jitske Kramer heeft dat grote impact op de werkculturen en de manier van communiceren, leidinggeven en samenwerken. Hoe kun je jouw purpose, missie, strategische doelen en kernwaarden aanpassen aan deze nieuwe context van meer remote werken? Volgens Jitske Kramer kan een hybride werkcultuur uitkomst bieden. Bij een hybride werkcultuur is het beschikbare gebouw niet leidend, maar ga je uit van het type werk, het doel van een activiteit, de gewenste mate van interactie, de manier van communiceren en de persoonlijke voorkeur van zowel medewerker als klant. Tips over hoe je een passende hybride werkcultuur voor jouw organisatie kan creëren, lees je hier.

Onboarding
Een goed gestroomlijnd onboarding proces heeft een positief effect op de tevredenheid, bevlogenheid en prestatie van nieuwe medewerkers. Dat is al heel lang bekend. Maar hoe werk je nieuwe collega’s in op afstand? Hoe zorg je ervoor dat ze zich onderdeel gaan voelen van de organisatie. Dat ze kennis krijgen van hun rol en hun team? Aandacht boven alles! Zoek het binnen de mogelijkheden die je wel hebt. Denk aan het koppelen van een buddy voor de nieuwe collega die helpt in een persoonlijke wegwijs in de organisatie.

Creëer ruimte voor online één op één introducties of organiseer een virtuele lunch met het team. Digitalisering krijgt nog meer de nadruk om deze begeleiding goed te faciliteren. Maar is het mogelijk om op 1,5 meter de nieuwe collega in te werken op bepaalde kritische zaken, maak hier dan gebruik van. Elk face-to-face contact is mooi meegenomen.

Mental health en vitaliteit
Mental health en vitaliteit wordt in 2021 ook zeker een belangrijk thema. Door het vele thuiswerken hebben medewerkers te maken met uitdagingen wat betreft vitaliteit, zoals slechte werkplekken aan keukentafels en weinig beweging door lange dagen achter de laptop met een beperkt aantal pauzes. Maar ook met mental health, zoals gemis aan contact met collega’s, eenzaamheid, vermoeidheid van online vergaderen en moeilijk de overgang kunnen maken tussen werk en privé.

De uitdaging voor HR om een goede work life balance te faciliteren. Denk aan flexibel werken; geef mensen de mogelijkheid om op kantoor te werken wanneer het thuis even niet kan. Verder zie je al mooie initiatieven dat werkgevers wandelen onder werktijd promoten. Wandelen is goed voor de lichamelijke gezondheid en het mentale welzijn*. Je bent in beweging en het helpt om met stress om te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat niemand vereenzaamt of ten onder gaat door de werkdruk?

Opleiden en ontwikkelen
Hoe word je een wendbare organisatie? Dat zit hem in de mensen zelf en het vraagt om een transformatie naar o.a. meer digitalisering van werkprocessen. Hierdoor kunnen functies ook veranderen. En zit iedereen dan nog wel op de juiste plek? Van belang dus om inzicht te krijgen in het talent van je huidige mensen. Op die manier bied je de medewerkers perspectief en geef je ze de kans om zich te ontwikkelen in hetgeen waar ze goed in zijn.

Dat zorgt ervoor dat de medewerkers meer in hun kracht staan en beter tegen een stootje kunnen. Door je te richten op het opleiden en ontwikkelen van je medewerkers zorg je voor meer betrokkenheid, verbinding en plezier met elkaar. Wat allemaal resulteert in een betere gezondheid van de mensen. En een voordeel van de virtuele classrooms van tegenwoordig is dat hierdoor het opleiden en ontwikkelen voor meer mensen toegankelijk is.

* Redactie PWnet.nl: ‘Werkgever moet wandelen onder werktijd verplichten.’
Bekijk ook dit inspirerende seminar over massaal thuiswerken en de cultuurshock die het veroorzaakt.

Kristel Teirlinck is arbeids- en organisatiepsycholoog met focus op talentontwikkeling.