"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

84% MKB verwacht te groeien in 2024, uitdaging in vinden en behouden medewerkers

84% van de MKB-bedrijven verwacht in 2024 te groeien. 50% van de MKB’ers ziet dat het aantrekken en behouden van personeel de grootste uitdaging is in dit nieuwe jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van HoorayHR en Homerun.

De meerderheid van de MKB-bedrijven verwacht in 2024 te groeien. Dat blijkt uit onderzoek van HoorayHR (HR software voor MKB) & Homerun (recruitment software voor MKB) onder 340+ MKB-bedrijven over hun uitdagingen op hiring en onboarding vlak voor 2024.

MKB als banenmotor

Er ligt veel groei in het verschiet voor 2024. 84% van de ondervraagde bedrijven verwacht dat het team volgend jaar groter zal worden. Tegenwoordig zien we dat MKB-bedrijven met veel uitdagingen te maken hebben op recruitmentvlak, maar wat er uitspringt is het feit dat meer dan de helft van de MKB-bedrijven in 2023 moeite had met het aantrekken en behouden van gekwalificeerde kandidaten. Dit is een aandachtspunt voor degenen die van plan zijn in 2024 personeel aan te nemen.

Kansen voor medewerkersbehoud

Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt retentie van medewerkers als heel belangrijk gezien. Voor bedrijven zijn er veel mogelijkheden om retentie te verbeteren, waarbij transparantie en open communicatie (50% van de respondenten) op de werkplek en betere pre- en onboarding processen (48% van de respondenten) bovenaan de lijst staan. Hiermee willen MKB’ers medewerkers meer binden aan de organisatie en sneller laten landen bij de start van hun job, zodat aan verwachtingen wordt voldaan.

Meer aandacht voor scholing

45% van de MKB-bedrijven zegt dat ze van plan zijn om in 2024 te investeren in bijscholings- en omscholingsprogramma’s als onderdeel van hun inspanningen om medewerkers aan te nemen en in te werken. Training voor vaardigheden die meer los staan van het dagelijkse werk (zoals DE&I, sollicitatietraining voor betere aanwerving en welzijns- en erkenningsprogramma’s voor medewerkers) is op dit moment minder belangrijk voor MKB-bedrijven.

10% van de bedrijven terug naar kantoor

Ondanks dat veel bedrijven het remote werken blijven aanmoedigen, zien we ook een tegenbeweging. Bijna 10% van de MKB’s zal in 2024 minder op afstand gaan werken, maar niet iedereen is het erover eens dat de voordelen van een fulltime terugkeer naar kantoor de moeite waard zal zijn.

Slechts 3,5% MKB’ers wil geen gebruik maken van AI

Ook in recruitment en onboarding is AI aan een opmars bezig. Slechts 3,5% van de bedrijven zegt helemaal niet open te staan voor het gebruik van AI bij het aannemen en inwerken. Voor degenen die nog steeds twijfelen over AI; het zou zomaar zo kunnen zijn dat zij het op de een of andere manier al eens gebruikt hebben bij het aannemen van personeel. Denk aan chatbots, arbeidsassessments, zoekmachines en tools voor het maken van teksten (ChatGPT). Het is duidelijk dat veel mensen het potentieel van AI zien om hiring en onboardingprocessen te verbeteren

Wil je graag alle resultaten van het onderzoek teruglezen? Bekijk dan het onderzoeksrapport ‘Hiring & onboarding: kansen en inzichten voor MKB’ .

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.