"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘@WORK Personeelsdiensten zet zich in voor duurzame arbeidskansen

Hoe zet @WORK Personeelsdiensten zich in voor duurzame arbeidskansen?

@WORK personeelsdiensten

Afgelopen december bemiddelde @WORK tijdens de piekperiode maar liefst 100 (voornamelijk) Eritrese statushouders naar betaald werk. Een record. Op dagelijkse basis zijn tussen de 50 en 80 statushouders aan de slag via @WORK.

@WORK is een allround uitzendbureau met vestigingen in Kollum en Drachten. De organisatie bemiddelt personeel in de sectoren productie, bouw en infra, maar ook voor administratieve functies. De werkwijze is laagdrempelig en persoonlijk. Duurzame inzetbaarheid is een speerpunt voor de organisatie.

Bauke Jan Stuursma
Bauke Jan Stuursma

Training
Bauke Jan Stuursma is een van de twee interne medewerkers van het uitzendbureau die de training Specialist Duurzame Inzetbaarheid heeft gevolgd bij DOORZAAM. “Wij kennen onze uitzendkrachten en willen hen steunen in hun ontwikkeling en hun langdurige kansen op de arbeidsmarkt.

Elke intake voor werk staat of valt met persoonlijke aandacht. Als wij iemand leren kennen, een idee krijgen van iemands hobby’s en interesses, wordt het makkelijker om een gesprek te beginnen over werk en ontwikkelingskansen. Als een flexkracht zich gesteund voelt en ons vertrouwt, pakt hij of zij sneller de telefoon of komt even langs op de vestiging als er hulp of advies nodig is. Ook de opdrachtgevers waarderen het dat wij onze uitzendkrachten goed begeleiden. Het stelt hen gerust, want zij zien dat de mensen tevreden hun job doen.”

Wat leer je bij een training tot expert Duurzame Inzetbaarheid?
“Ik heb geleerd anders naar mensen te kijken en mijn gespreksvaardigheden te verbeteren,” vertelt Bauke Jan. “Het begint met het stellen van de juiste vragen. Wanneer ik open vragen stel, krijg ik meer informatie. Mensen zijn dan geneigd meer te vertellen over hun achtergrond, twijfels, wensen en interesses. Ik heb dus vooral heel veel baat van de gesprekstechnieken die ik bij DOORZAAM kon trainen. Dat is ook nuttig in de communicatie met de inleners; de bedrijven waar onze uitzendkrachten aan de slag gaan. Of een werkproces, inclusief de begeleiding, goed verloopt, zit in kleine dingen. Hoe beter en opener je met elkaar communiceert, hoe sneller mogelijke problemen of drempels worden opgelost. Daar heeft iedereen belang bij.

Wanneer uitzendkrachten jou vertrouwen, geven ze aan wat wel en niet goed loopt en waar ze behoefte aan hebben. Als ik op de hoogte ben van een strubbeling op het werk, dan kan ik aan de betreffende manager zeggen: geef deze persoon even tijd, gun hem de kans om te wennen en zich aan te passen. Het is en blijft mensenwerk. En het draait om goed werkgeverschap. Oog hebben voor duurzame inzetbaarheid, dat hoort erbij. Je wilt niet dat mensen uitvallen, zeker niet in deze krappe arbeidsmarkt. Je wilt ze juist perspectief bieden, zodat ze in hun onderhoud kunnen voorzien. Niet alleen vandaag, maar ook op de lange termijn.”

Aandacht voor vitaliteit met bootcamp en gezonde lunch
Wat doen jullie concreet voor duurzame inzetbaarheid?
“Wij zorgen er op diverse manieren voor dat onze flexwerkers duurzaam inzetbaar blijven. Fit zijn is een aandachtspunt. Zo hebben we een vitaliteitsweek voor onze flexwerkers georganiseerd. In deze week kregen onze flexwerkers op de werkvloer een gezond lunchpakket uitgereikt. Ook hebben we een goed bezochte bootcamp georganiseerd; veel flexwerkers en inleners waren daarbij aanwezig. Het leuke is dat we daardoor in een andere omgeving met de flexwerkers in contact komen. Zij kunnen dan ook andere aspecten van zichzelf laten zien. Dat is inspirerend. Vitaliteit stimuleren we graag. Flexwerkers kunnen daarom bij ons met korting sporten bij een aantal sportscholen in de regio. Het helpt om fit te blijven, privé en op het werk.

Ook scholing en ontwikkeling is nodig. Daarom bieden wij onze flexwerkers opleidingen aan. We kijken waar de flexwerker behoefte aan heeft en hoe hij of zij zich kan ontwikkelen binnen de huidige werkplek of wellicht kan doorgroeien. Een recent voorbeeld is dat een flexwerker zijn bovenloopkraan certificaat heeft behaald en hierdoor meer verantwoordelijkheden kan uitvoeren op de werkvloer. Andere voorbeelden van opleidingen zijn het behalen van het VCA-diploma, het heftruckcertificaat of het BE-rijbewijs.

Het aanbieden van scholing hangt vaak samen met interesses en vragen die opkomen in de praktijk. Zo kwam een van onze flexwerkers als administratief medewerker regelmatig in contact met de vrachtwagenchauffeurs in het bedrijf waar zij werkt. Via een cursus Spaans, aangeboden door @WORK, kan zij nu moeiteloos met de Spaanse chauffeurs gesprekken voeren.”

@WORK biedt uitzendwerk aan 50 tot 100 statushouders
Bijzonder is de schaal waarop @WORK in de afgelopen jaren vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan het werk wist te krijgen. Het begon klein, met twee Eritrese statushouders die het kantoor binnen liepen en om zich in te schrijven voor werk. Deze mensen werden door de medewerkers van @WORK zo goed begeleid, dat zij hiervoor reclame hebben gemaakt en hun hele netwerk hebben aangesproken. Steeds meer Eritrese mensen uit het Noorden zijn daarvoor via @WORK aan de slag gegaan en hebben daardoor werkervaring en integratie in onze cultuur opgedaan. Afgelopen december, tijdens een piek in de werkzaamheden bij opdrachtgever(s), waren er maar liefst 100 statushouders aan de slag. Een record, dat niet veel uitzendorganisaties @WORK nadoen.

Voor het inwerken en begeleiden is een ‘buddy’ systeem bedacht; statushouders die inmiddels ervaring op de werkvloer hadden opgedaan en ook goede communicatieve vaardigheden hebben, trainen en begeleiden nieuwelingen op het werk. Dat is inmiddels ‘best practice’, een beproefde methode.

“Deze groep werkenden komt letterlijk overal vandaan,” vertelt Bauke Jan Stuursma. “Onlangs kwam een statushouder helemaal vanuit Veendam naar ons toe om zich bij ons in te schrijven. Puur op grond van de positieve verhalen van zijn lot- en landgenoten.”

Mond-tot-mond reclame
“Mondelinge reclame werkt. Dat geldt voor alle functies en typen uitzendkrachten.
Als iemand via ons aan de slag gaat als administratief medewerker en tevreden is over onze begeleiding en dienstverlening, zien wij dat natuurlijk ook terug. Enkele weken later kan het zijn dat een vriend of vriendin zich bij ons inschrijft als kandidaat voor een soortgelijke job.”

Wie goed doet, goed ontmoet
“Wij hebben zelf plezier in ons werk, we steunen elkaar als collega’s en gunnen die ervaring ook graag aan de mensen die via ons een baan vinden. Dat is voor ons ‘het betere werk’.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Zie ook
Interview: Haprotech en @WORK begeleiden statushouders naar jobs in techniek en productie

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.