Wiebes adviseert werkgevers: ‘Doe niet moeilijk over DBA’

0
531

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes vindt de paniek over de afschaffing van de VAR onnodig.

‘Laten we ophouden met ingewikkeld doen,’ zegt hij woensdag in een interview met Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Dinsdag werd Wiebes door D66’er Steven van Weyenberg naar de Tweede Kamer geroepen om uit te leggen waarom de Belastingdienst een grote achterstand heeft in de beoordeling van modelovereenkomsten tussen zzp’ers en hun opdrachtgever en meer dan de helft tot nu toe afkeurt.

In het interview in Forum worden vier misverstanden op een rij gezet:

Misverstand 1: Het is verplicht om met een modelovereenkomst te werken
Dit is niet waar. Als een opdrachtgever met een zzp’er gaat werken, moeten ze wel samen bepalen of er sprake is van loondienst. In twijfelgevallen biedt een model­overeenkomst zekerheid, maar dat is niet verplicht.

Misverstand 2: Modelovereenkomsten leveren geen enkele zekerheid op
Alle modelovereenkomsten die te vinden zijn op de website van de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Als er volgens zo’n modelovereenkomst wordt gewerkt, is duidelijk dat er geen sprake is van loondienst en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Misverstand 3: Werken met model­overeenkomsten levert ontzettend veel werk op
Dat is niet het geval. Als het al nodig is om met een modelovereenkomst te werken, dan hoeft dit niet meer werk op te leveren dan nu met de VAR. De modelovereenkomsten hebben een geldigheid van vijf jaar.

Misverstand 4: Als opdrachtgever kun je voortaan beter werken via intermediairs
Voor het verkrijgen van zekerheid maakt het niet uit voor opdracht­gevers of ze rechtstreeks zaken doen met zzp’ers of werken via een intermediair (zoals een payrolling-bedrijf of uitzendbureau). Ook die relaties moeten worden beoordeeld op de vraag of er sprake is van een dienst­betrekking. Mocht dat volgens de Belastingdienst het geval zijn, dan blijft de opdracht­gever niet buiten schot.

Bron: Forum, VNO-NCW, 7 september 2016