Werf meer vrouwen voor mannenberoepen, en andersom

0
135

Werkgevers- en werknemersorganisaties uit de transportsector willen het vak aantrekkelijker maken voor vrouwen. Het percentage vrouwelijke chauffeurs is nu 2-3%.

Men streeft naar 10% binnen enkele jaren. Dit schrijft het Financieele Dagblad.

Belemmering
Volgens ABN AMRO is het een goede manier om het nijpende personeelstekort het hoofd te bieden. In alle sectoren lukt het bedrijven nauwelijks om voldoende personeel te vinden. In het goederenwegvervoer ervaart 41% van de ondernemers het tekort aan personeel als belemmering, waar dat drie jaar geleden 15% was.

Parttime
Met het actief werven van vrouwen voor beroepen die nu vooral door mannen worden ingevuld, bijvoorbeeld door banen vaker parttime aan te bieden, kunnen werkgevers in potentie een groter aanbod van arbeid bewerkstelligen.

Reisafstand
Vrouwen zijn voor een baan die voor hen aantrekkelijk is gemaakt, waarschijnlijk ook bereid om verder te reizen. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt namelijk dat vrouwen hun werk gemiddeld liefst 21 kilometer dichter bij huis zoeken dan mannen: vrouwen zoeken hun baan gemiddeld 28 kilometer van huis, mannen 49 kilometer. De arbeidsmarkt van vrouwen omspant daardoor slechts een derde van het oppervlak waarin de mannen zoeken, ongeacht verschillen in opleiding en leeftijd.

Spierballen
Het beeld van de traditionele chauffeur klopt niet meer. Lang niet alle chauffeurs hoeven nog lang van huis te zijn, omdat vaker in ploegendiensten wordt gewerkt. De werkomstandigheden van chauffeurs zijn sterk verbeterd, de trucks zijn moderner en luxer. En met de beschikbare moderne palletwagens en heftrucks zijn spierballen allerminst vereist.

Bij meer beroepen komt het voor dat deze worden gedomineerd door een van beide geslachten, met meer nadelen tot gevolg dan alleen personeelstekort. Dit geldt bijvoorbeeld voor het vak van onderwijzer, waarbij het tekort aan mannelijke krachten geldt. Het initiatief van de transportsector verdient bredere navolging in tal van sectoren, zowel in het geval van typische mannen- als vrouwenberoepen.

Bron: ABN AMRO, 19 oktober 2019