Vacatureteksten vol met dierentermen

0
485

Vacatureteksten vol met dierentermen

Iris Wright
Door Iris Wright, Voor Tekst

Soms zie je in vacatureteksten aardig wat copycats voorbijkomen. Je kent ze vast wel, die katachtigen die hun klauwen graag zetten in dierentermen. Zodra ze een nieuwe manier verzinnen om een dierenterm te verwerken in een vacaturetekst, dan zijn ze er als de kippen bij. Soms lijkt het wel een jungle aan dierentermen in vacatureteksten. Van de salestijger, commerciële duizendpoot tot het schaap met de 5 poten. Tijd om deze oceaan met uit de hand gelopen woorden dieper in te duiken.

Dierentermen in cijfers
Te beginnen met data. Want hoeveel dierentermen komen we anno 2021 tegen? En hoe zag dat er in voorgaande jaren uit? Een steekproef op Indeed geeft antwoord:

2018:
Spin in het web 2.493
Duizendpoot 1.198
Vis in het water 467
Vroege vogel 288
Salestijger 126
Schaap met de 5 poten 35
Neusje van de zalm 28
Haantje-de-voorste 9
2020:
Spin in het web 2.207
Duizendpoot 1.010
Vis in het water 660
Vroege vogel 317
Salestijger 96
Schaap met de 5 poten 36
Neusje van de zalm 14
Haantje-de-voorste 6
2021:
Spin in het web 4.101
Duizendpoot 1.864
Vis in het water 1.126
Vroege vogel 695
Salestijger 115
Schaap met de 5 poten 43
Neusje van de zalm 71
Haantje-de-voorste 6

Ooit hip in vacatureteksten. Nu een no-go
Anno 2021 lijkt er sprake van wildgroei. Over het uitsterven van diersoorten in vacatureteksten hoeven we ons geen zorgen te maken. Of toch wel want waar deze termen eerder vernieuwend en onderscheidend waren, zijn ze tegenwoordig absoluut een no-go. Want noem jij jezelf als recruiter of intercedent zijnde nu écht een ‘spin in het web’? Of eerder iemand die goed schakelt tussen verschillende partijen? We gokken dat het laatste logischer klinkt. Daarnaast zijn al deze dierentermen niet inclusief waardoor niet elke doelgroep zich zal herkennen.

Zo zet je de dieren terug in het wild
Met andere woorden, zet die carrièretijgers weer terug op de plek waar ze horen. Net zoals de beste paarden van stal en die haantjes-de-voorste. Ver van de vacatureteksten. Wat je beter kan doen?

  • Blijf feitelijk. Zeg gewoon wat je bedoelt.
  • Geef voorbeelden waaruit blijkt dat iemand ‘het neusje van de zalm is’ in plaats van die uitdrukking te gebruiken.
  • Wees zo concreet mogelijk. Zoek je bijvoorbeeld zo’n ‘vroege vogel’? Vertel wat de starttijd is van de werkdag.

Lees ook:
Vacatureteksten schrijven: wat zijn de regels?
Het kleurrijke taalgebruik van recruiters

Vorig artikelUitzendbureau hET heeft Werx en BAS-Netwerk overgenomen
Volgend artikelABU week 33-36: uitzenduren +12%, uitzendomzet +15%
Schrijven, adviseren en trainen. Als het gaat om teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie doen we bij Voor Tekst niets liever. En we doen niets anders. We zijn dé specialist in vacatureteksten, webteksten, testimonials, e-mailteksten en meer teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie. Online en offline. Voor intern en extern gebruik. Voor recruitment en HR. En we zijn er goed in. Bij alles wat we doen, leggen we de lat hoog. Dus schrijven, adviseren en trainen we met kennis van zaken en op basis van doelgroepdata. Met een ervaren copywriters-, advies- en projectteam. Voor én bij werkgevers waaronder Ahold Delhaize, KPN, Politie, Achmea en NS. In opdracht van intermediairs, waaronder Randstad, Yacht en Tempo-Team. In samenwerking met jobmarketingbureaus zoals Adver-Online en Get.Noticed. En straks ook voor jouw organisatie? Graag!