Tussenpersoon eerst verantwoordelijk naleving ZZP-bepalingen tussenkomstmodel

0
774

Staatssecretaris Wiebes van Financiën meldt dat bij tussenkomst de Belastingdienst allereerst de tussenpersoon verantwoordelijk houdt voor het naleven van de bepalingen uit de gebruikte overeenkomst.

Hij zegt dit in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Mei Li Vos en Groot (beiden PvdA) over de onrust bij zzp’ers over de Wet DBA.

Zij vragen zich onder meer af of het Ministerie bekend is met het feit dat aanbieders van payrollconstructies zoals K+V, Source en Tentoo adverteren met de mogelijkheid dat opdrachtgevers alle risico’s op naheffing van sociale premies e.d. bij hen kunnen leggen. Is dat de bedoeling van de Wet DBA, dat opdrachtgevers hun eigen risico’s kunnen vermijden?

Lees de antwoorden van Staatssecretaris Wiebes

“Acquisitie is in elke sector toegestaan, dus ook bij intermediaire dienstverlening.
Afschaffing van de VAR maakt op geen enkele manier het werken met tussenpersonen vanzelfsprekender. Voor een eventuele tussenpersoon gelden dezelfde eisen aan het werken buiten dienstbetrekking als voor een opdrachtgever. Elke zekerheid over de arbeidsrelatie die in een tussenkomstsituatie kan worden verkregen, kan ook verkregen worden zonder intermediair. Wordt er overeenkomstig een beoordeelde overeenkomst gewerkt dan is er geen risico op een naheffingsaanslag voor de opdrachtgever.”

Opdrachtgevers die via tussenpersonen werken zijn medeverantwoordelijk voor de verkregen zekerheid vooraf van het algemene tussenkomstmodel of van een beoordeelde overeenkomst die hierop is gebaseerd.

De tussenovereenkomst is zo ingericht dat een dienstbetrekking, uitzendovereenkomst en fictieve dienstbetrekking van tussenkomst onder voorwaarden niet aan de orde zijn. De Belastingdienst houdt in eerste instantie de tussenpersoon verantwoordelijk voor de naleving. Bij hem staat de opdrachtnemer in fictieve dienstbetrekking.

Bron: Tweede Kamer, 2 mei 2016 en TaxLive, 4 mei 2016