Technici nog schaarser in Nederland

0
443

De vraag naar technici is de afgelopen twee jaar verdubbeld, waarbij de vraag naar hoogopgeleide technici sneller is gegroeid (+126%) dan die naar middelbaar opgeleide technici (+87%). In deze laatste groep is in absolute termen de vraag wel bijna twee keer zo groot als die naar hoogopgeleiden.

Dit blijkt uit analyses van het continu arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group onder 4.000 personen.

Salaris, vast contract en werksfeer
Technici zijn minder actief op de arbeidsmarkt, ook historisch gezien. Slechts 10% is op zoek naar ander werk. Tegelijkertijd wordt 45% (mbo) tot 70% (hbo en wo) benaderd door recruiters. De belangrijkste reden om van baan te veranderen is een beter salaris. Daarnaast zijn mbo’ers vaak te verleiden met een vast contract, terwijl hbo’ers en wo’ers een goede werksfeer belangrijk vinden. Andere arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn, zijn pensioenregeling, veel vrije tijd, flexibele werktijden, reiskostenregeling en een 13de maand.

Intelligence Group: waarom kiezen technici een werkgever, of verlaten ze die?

Marktconforme beloning
Er is al meer dan 25 jaar een tekort aan technici in Nederland. Zo zijn er op dit moment 23 vacatures voor een monteur koel-, lucht- en verwarmingstechniek op elke mogelijke kandidaat. Betere financiële voorwaarden werken sneller door in zzp-tarieven dan in de cao-markt. Een marktconforme beloning zal uiteindelijk leiden tot hogere instroom in de opleidingen en een aanwas van zij-instromers. “Tot op heden zijn oplossingen vooral gezocht in ineffectieve convenanten, beleidsdocumenten, techniekpacten, regioplannen en imagocampagnes. Dat heeft honderden miljoenen gekost en veel kostbare tijd is verloren gegaan”, aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. “Als technici zo bedrijfs- en samenlevingskritisch zijn, laten we ze dan ook marktconform belonen. Het zal zeker de mobiliteit op de markt verder aanjagen.”

Bron: Intelligence Group, 1 september 2022