Oproep aan werkgevers om meer stageplaatsen beschikbaar te stellen

0
166

Er moeten snel meer stageplekken beschikbaar komen in tal van sectoren.

De stagenood onder studenten wordt steeds groter, blijkt uit meldingen die binnenkomen bij CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

De partijen doen in een brief aan werkgevers een dringende oproep om snel actie te ondernemen, ook in hun eigen belang.

“Ik heb maanden naar een stageplek gezocht en meer dan honderd sollicitaties gedaan. Uiteindelijk heb ik een stageplek gevonden. Maar er is te weinig werk, waardoor ik onvoldoende uren kan maken. Nu loop ik studievertraging op en de school denkt niet mee, een alternatieve opdracht is niet mogelijk.” (reactie van student)

Tekort loopt op
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal geregistreerde stageovereenkomsten eind mei ruim 17,5% lager lag dan het jaar ervoor. Ook in het huidige studiejaar kunnen veel studenten geen stageplek vinden.

Hoewel het enerzijds begrijpelijk is dat werkgevers in crisistijd minder mogelijkheden hebben om plek te bieden aan stagiairs, is de huidige situatie ook voor het bedrijfsleven op de lange termijn zeer schadelijk. Bij de vorige crisis in 2008 bleek dat stagetekorten in crisistijd leiden tot arbeidstekorten wanneer de economie weer aantrekt. Elk bedrijf heeft belang bij voldoende gekwalificeerd personeel.

“Vanwege corona kan ik al maanden geen stageplek vinden. En ik ben niet de enige in mijn studierichting. Ik heb heel wat sollicitaties gedaan, maar krijg vaak als reactie terug dat de stageplek wegens de corona-situatie is geschrapt. De school heeft de stageperiode inmiddels al twee keer verplaatst, nu naar april volgend jaar. Dat betekent een jaar studievertraging. Ik hoop dat het nu wel gaat lukken.” (reactie van student)

Financiële gevolgen
Het niet vinden van een stage kost veel studenten tijd, maar ook geld. “Studenten hebben tijdens hun stage vaak recht op een vergoeding, die ze nu dus mislopen”, aldus CNV-consulent Witteveen. ISO-voorzitter Çoban ziet daarbij ook de financiële gevolgen van studievertraging: “Een maand extra studeren kost een uitwonende student als snel duizend euro: collegegeld, boodschappen en huur moeten gewoon betaald worden.”

Bron: CNV Vakmensen en ISO, december 2020

Lees ook
USG People creëert 100 stageplekken voor mbo’ers