"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Opleidingspilot helpt mensen van uitkering naar baan in de zorg

Mensen met een uitkering in drie maanden opleiden tot Helpende in de zorg. Dat is het doel van een pilot die UWV Rijnmond, Luba en Threewise zorgacademie zijn gestart.
zorgmedewerker
Op 18 november startte de eerste klas van elf deelnemers, verdeeld over twee groepen, aan de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Waar deze opleiding normaliter twee jaar duurt, zetten de initiatiefnemers alles op alles om deelnemers in drie maanden op te leiden voor de zorg. “Het tekort aan zorgmedewerkers is groot”, aldus Wendy Blom, vestigingsmanager van Luba in Rotterdam. “Het versneld opleiden van mensen draagt hopelijk bij aan het oplossen van dit probleem.”

Omscholen met behoud van uitkering
Deelnemers aan de pilot zijn mensen met een uitkering via UWV Rijnmond. Door de opleiding te volgen, vervalt hun sollicitatieplicht en kunnen zij zich met behoud van uitkering laten omscholen. Na twee maanden theoretisch onderwijs en vijf weken praktijkstage zijn ze begin maart bevoegd om als Helpende aan de slag te gaan in de zorg.

Tijdens de stage biedt Threewise zorgacademie praktijkbegeleiding. Blom: “Zorgorganisaties hoeven daardoor geen extra mensen in te zetten tijdens de diensten van de stagiairs. Dat is fijn, want de druk is al hoog genoeg, vooral nu in coronatijd.”

Selectieprocedure
De selectieprocedure voor de opleiding is stevig, vertelt Blom. “We willen gemotiveerde mensen die graag in de zorg werken en bij voorkeur ervaring hebben met dienstverlenende beroepen. Denk aan de horeca, schoonmaak en detailhandel.” Het UWV maakte de eerste selectie, waarna kandidaten nog bij Luba en Threewise op gesprek gingen. “We willen dat het een succesvol project wordt”, verklaart Blom. “Vaak betreft het mensen met de nodige werk- en levenservaring die bewust kiezen voor de zorg.”

Vervolgopleiding tot Verzorgende IG
Na de diplomering tot Helpende Zorg en Welzijn (mbo-niveau 2) is het de bedoeling dat de deelnemers de opleiding Verzorgende IG (niveau 3) volgen. Voordat ze daarmee starten, gaan ze eerst een aantal maanden aan het werk om praktijkervaring op te doen. De opleiding tot Verzorgende IG, eveneens verkort, duurt vijftien maanden.

“We zijn nog bezig met de invulling daarvan. We willen de pilot eerst na drie maanden evalueren”, vertelt Blom. “Maar ik heb er alle vertrouwen in. Door de samenwerking met het UWV zitten we dicht op de kandidaat qua motivatie en met Threewise hebben we een partner die gespecialiseerd is in zorgopleidingen op niveau 2 en 3. Het is een veelbelovend project dat we bij gebleken succes mogelijk kunnen uitrollen over andere vestigingen van Luba.”

Bron: Threewise en Luba, 22 december 2020

Lees ook
Kwart meer zorgvacatures dan vorig jaar
Horeca personeel helpt in de zorg als gastheer of -vrouw

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.