Mbo-studenten steeds populairder bij werkgevers

0
101

Leerlingen van mbo-scholen worden steeds vaker door bedrijven verleid om al te gaan werken, voordat zij hun diploma hebben gehaald.

Oorzaak is de krappe arbeidsmarkt en de toenemende populariteit van mbo’ers, vooral in de IT en de zorgsector. In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Dat meldt het AD op basis van een data-analyse van vacature-analist Jobdigger.

De MBO Raad maakt afspraken met bedrijven om alle studenten hun diploma te laten halen, want zonder beroepsdiploma is het moeilijker om ander werk te vinden of verder te leren.”

Bij een bbl-opleiding kunnen starters op de arbeidsmarkt vier dagen werken en één dag naar school gaan. “In de zorg stappen meer studenten in het derde of vierde jaar over op een bbl-opleiding. Bij technische studies overwegen wij meer van die opleidingen te creëren”, zegt Sabine Jimkes van ROC Mondriaan in Den Haag.

Minister Van Engelshoven wil afspraken maken met bedrijven om zoveel mogelijk een bbl-plek te bieden, zodat jongeren kunnen werken maar ook hun diploma halen.

Bron: AD, 17 februari 2020

Lees ook
YoungCapital NEXT start mbo-2-opleiding installatietechniek
Maintec start praktijkopleiding voor beginnend Autospuiters
Randstad en Technicom starten nieuwe MBO-opleiding Productie Pro
Sterke toename vacatures op mbo-niveau
278.000 vacatures op mbo-niveau in eerste half jaar 2018