Sterke toename vacatures op mbo-niveau

0
261

Het marktaandeel van mbo-vacatures is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen.

De vraag is in het tweede kwartaal van 2018 met maar liefst 13% gestegen t.o.v. 2014, blijkt uit analyse van Jobdigger.

In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op mbo-niveau.

Jobdigger: trend in gevraagde opleidingsniveaus vacatures tussen 2014 en Q2 2018

Jobdigger constateert bovendien dat de vraag naar mensen met een hbo- of wo-niveau de laatste jaren geleidelijk afneemt. Het marktaandeel van hbo-vacatures is in Q2 2018 met 9% verminderd t.o.v. 2014. Ook de vraag naar wo-personeel daalde in dezelfde periode met 6%.

Het omslagpunt vond plaats in het derde kwartaal van 2015: toen was er meer vraag naar mensen met een mbo-niveau dan naar mensen met een hbo-niveau.

De trend in het gevraagde minimale opleidingsniveau laat ook zien hoe groot de krapte op de arbeidsmarkt is en hoe bepaalde sectoren al jaren kampen met grote tekorten aan gekwalificeerd personeel. Vooral in de sectoren industrie, techniek en logistiek blijft de vraag naar vakmensen met een mbo-niveau hoog. Zo blijkt ook uit het rapport over moeilijk vervulbare vacatures dat het UWV op 26 juni 2018 publiceerde.

De meest gevraagde beroepen op mbo-niveau zijn in de afgelopen vijf jaar: chauffeur, logistiek medewerker, productiemedewerker, service- en elektromonteur, verkoopmedewerker en verzorgende IG.

Bron: Jobdigger, 17 september 2018