Jurriën Koops: ZZP’er in vier jaar tijd verworden van held tot schlemiel

0
281

ABU directeur Jurriën Koops grijpt in een opiniestuk op ZiPconomy terug naar 2012, toen ZZP’ers in het verkiezingsprogramma van de PvdA nog ‘helden’ werden genoemd. 

Lees de column hier.

Naamloos-1

Fiscale uitvreters
Koops schetst hiermee de verschuiving die in korte tijd heeft plaatsgevonden in het imago dat zelfstandigen hebben binnen de Nederlandse politiek. Te midden de discussie rondom DBA en schijnzelfstandigheid, zijn ZZP’ers in zijn optiek lang geen helden meer. “Van vrije vogel tot fiscale uitvreter. Waren het toen nog de ‘helden’ die Nederland door de crisis sleepten, nu is de zelfstandige in de beeldvorming verworden tot de uitgebuite pakketbezorger in het witte busje.”

Wereld op zijn kop
De ABU directeur stelt verder dat we moeten erkennen dat de arbeidsmarkt fundamenteel verandert en dat we het sociale stelsel daar op moeten aanpassen. “Om te beginnen door de zelfstandige een eigen plek in ons bestel te geven. Nu ben je ZZP’er door aan te tonen dat je géén werknemer bent. Dat is de wereld op zijn kop. Daar hoort ook een discussie bij over rechten en plichten en het speelveld voor alle werkenden.”

Bron: ZiPconomy, 10 oktober 2016