FNV: 90 procent flexwerkers wil vast contract

0
219

Mensen met onzekere contracten hebben meer moeite om rond te komen dan mensen met een vast contract.

Dat blijkt uit een onderzoek dat FNV vandaag aan minister Asscher heeft aangeboden. De FNV hield het onderzoek onder 4200 mensen (1000 flex en 3200 vast).

  • 90 procent van de flexwerkers wil een vast contract.
  • Flexwerkers hebben meer moeite om rond te komen dan mensen met een vast contract. Zo geeft 41 procent van de werknemers met een onzeker contract aan dat ze niet genoeg verdienen om goed van te kunnen leven (tegenover 19 procent van de werknemers met een vast contract).
  • 43 procent van de ondervraagde werknemers met een onzeker contract moet buiten de betaalde uren beschikbaar zijn voor werk.
  • Bij veel mensen met onzeker werk is de betaling niet in orde.

Steeds meer onzeker werk
Steeds meer mensen werken op flexibele basis via bijvoorbeeld payroll, uitzend, of een nul-urencontract, terwijl ze wel structureel werk doen.

Reactie op onderzoeksresultaten
Mariëtte Patijn: ‘We kennen de verhalen van de mensen met onzeker werk. Denk aan de distributiemedewerker die iedere nacht om 04.00 uur zijn bed uit moet, de horecamedewerkster die niet weet of zij volgende maand nog wel werk heeft. Denk aan de apothekersassistent die 40 uur beschikbaar moet zijn, en uiteindelijk maar 20 uur wordt ingeroosterd. Maar ook zorgmedewerkers en onderwijzers worden meer en meer in onzeker werk gedwongen waardoor de kwaliteit van publieke dienstverlening afbrokkelt. Het is voor het eerst dat we nu ook in cijfers zien wat onzeker werk betekent voor het leven van mensen.’

> Download hier het volledige onderzoeksrapport

Bron: FNV, 26 maart 2015