Fabulous 40 Flexbranche, uitgave 2017 – vooruitblik

0
584

Fabulous 40 Flexbranche, uitgave 2017 – vooruitblik

Interview met Marleen Vermeer, Corporate Finance Director en Esteban Barnhardt, Corporate Finance Analyst, beiden werkzaam bij Capitalmind.

Er wordt gewerkt aan de nieuwe Fabulous 40 voor de Flexbranche.
De lijst is een publicatie van Capitalmind in samenwerking met FlexNieuws.

De Fabulous 40 Flexbranche is een omzetranglijst van niet-beursgenoteerde organisaties die als personeelsintermediairs actief zijn in de flexbranche, van wie het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland.

Capitalmind

Zijn er al trends zichtbaar in de initiële versie van de lijst? Ik sprak erover met Vermeer en Barnhardt tijdens een lunchoverleg in een van de vergaderkamers van hun kantoor in Den Bosch.

De nieuwe editie heeft betrekking op de jaren 2013, 2014 en 2015.

Gedeponeerde jaarrekeningen
“De Fabulous 40 lijst gaat uit van gedeponeerde jaarrekeningen. De vergelijkingen zijn gebaseerd op harde cijfers, wij gaan dus niet uit van schattingen,” zegt Marleen Vermeer. “Een consequentie hiervan is dat onze lijst is gebaseerd op cijfers uit het verleden. Om ervoor te zorgen dat de Fabulous 40 actueel is, mede gezien de continue veranderingen in deze hectische, snel veranderende markt, geven we bij de lijst een vooruitblik en maken melding van actueel nieuws over de in de lijst opgenomen bedrijven. We deden dat tot nu toe in de vorm van voetnoten, maar gaan dit prominenter belichten.

In de vorige editie (2012 t/m 2014) werd duidelijk dat Private Equity partijen kansen zien in de staffing sector. Zo was De Hoge Dennen in 2014 de eerste die investeerde in payrolling met de overname van Tentoo Payroll Professionals. Deze zomer is Tentoo doorverkocht aan Waterland Private Equity Investment, die Tentoo toevoegt aan Pay for People, dat in de vorige editie van de Fabulous 40 op de tweede positie stond in de ranglijst.”

Overnames en consolidatie
Hoe ontwikkelt zich de interesse van investeerders voor de branche?
“Er zijn tussen 2013 en 2015 veel Private Equity partijen ingestapt, die de consolidatie binnen de staffing sector verder stimuleren. Dit creëert nog meer beweging. Er hebben meer overnames plaatsgevonden. Ter vergelijking: in de periode 2012-2014 werden acht overnames gerealiseerd, in de periode 2013-2015 is dat vrijwel verdubbeld. Dit triggert alle spelers in de markt; ook de middelgrote tot kleinere organisaties beseffen hierdoor dat ze moeten groeien om hun concurrentiepositie en marges op peil te houden.”

Groei over de hele linie
“Payrolling is opnieuw prominent vertegenwoordigd in de lijst die wij dit jaar publiceren. Payrollbedrijven hebben een groter marktaandeel behaald en zijn ook qua omzet sterk gegroeid.

Esteban Barnhardt, Marleen Vermeer, Capitalmind
Esteban Barnhardt, Marleen Vermeer, Capitalmind

Over de hele linie zien wij groei,” melden Barnhardt en Vermeer. “De laag genoteerde partijen in de lijst (grote of kleinere organisaties) staan in de gemeten periode in deze voorlopige lijst al ruim 3% hoger in omzetgroei. Dit is positief voor hun uiteindelijke positie in de actuele lijst.

De gemiddelde omzetgroei in de Fabulous 40 in 2012-2014 was 19,8%.
De gemiddelde omzetgroei in de onderhanden zijnde nieuwe editie is 21,4%.

Om een indruk te geven van de markt geven we ter vergelijking een beeld van de resultaten van beursgenoteerde personeelsintermediairs. Doen zij het beter of minder goed dan de middelgrote en kleinere spelers in de Fabulous 40?”

Gemiddelde omzet +21%
“In de editie van vorig jaar groeiden de private bedrijven uit de Fabulous 40 lijst harder dan de beursgenoteerde bedrijven. Ook in deze editie is de gemiddelde omzetgroei van de spelers in de lijst hoger dan dat van de beursgenoteerde spelers. De omzet van de 40 snelstgroeiende spelers groeide in de gemeten periode van deze editie gemiddeld met ruim 21%, waar de beursgenoteerde spelers 9% groei realiseerden.”

Omzet beursgenoteerde intermediairs Q1 2017
“Als we kijken naar de eerste kwartaalcijfers van 2017 vergeleken met die van 2016, zien we dat de groei van de beursgenoteerde intermediairs iets stagneert, maar positief blijft.
DPA, Brunel, Adecco, Randstad, Manpower, revenues in € mln, Q1 2017 vs Q1 2016

“De totale omzet bij de in Nederland actieve beursgenoteerde personeelsintermediairs steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 3% vergeleken met dezelfde periode in 2016.

Het blijft interessant de ontwikkeling van private ondernemingen in de flexbranche te volgen. Welke impact hadden en hebben de acties van investeerders in de markt op hun concurrentiepositie? Dat maken we in oktober bekend, wanneer de nieuwe lijst compleet is en wordt gepubliceerd.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Bekijk de vorige edities
Fabulous 40 Flexbranche 2016
Fabulous 40 Flexbranche 2015
Fabulous 40 Flexbranche 2014