Examen op de (thuis)werkplek, toekomstmuziek of realiteit?

0
174
Barbara Kramer
Barbara Kramer

Examen op de (thuis)werkplek, toekomstmuziek of realiteit?

Door Barbara Kramer, manager SEU

Corona heeft de wereldwijde digitalisering in een stroomversnelling gebracht. Thuis werken en vergaderen via zoom, teams of meet is het ‘nieuwe normaal.’ Ook onderwijs en (private) opleiders zijn in sneltreinvaart overgegaan op online lesgeven. En examen afleggen, gaan we dat ook doen aan de keukentafel of vanaf onze werkplek?

Waar een meerderheid overtuigd was van het belang van klassikale scholing, blijkt een online training een goed alternatief. De techniek biedt veel mogelijkheden om de training interactief te maken. Daardoor kun je samen aan opdrachten werken en zowel mét als van elkaar leren. Grote kans dat online trainingen en opleidingen een blijvertje zijn en een vast onderdeel worden binnen het bestaande aanbod. Is een online examen op de (thuis)werkplek dan de volgende stap?
Online proctoring
Met online proctoring doe je examen op een zelfgekozen locatie waarbij een toezichthouder op afstand meekijkt in de ruimte en op jouw scherm. Deze vorm van toezicht houden bestaat al langer, maar werd in Nederland nog beperkt ingezet. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Maar… zijn je persoonsgegevens veilig? Is het makkelijker om te spieken? Wat is het effect op de waarde van het diploma?

Privacy
De afgelopen maanden is er in de media veel gesproken over de bescherming van persoonsgegevens bij het gebruik van gratis online videoverbindingen. Gratis tools betaal je doorgaans met je persoonsgegevens. Gelukkig zijn er verschillende aanbieders van betrouwbare proctoring software waarbij de bescherming van persoonsgegevens conform de EU-privacywetgeving is geborgd.

Examenfraude
Is het met online proctoring makkelijker om te spieken? Nee!
Er zal altijd een enkele kandidaat zijn die een poging doet om te spieken, ongeacht de locatie.
Om de waarde van het diploma te borgen, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat er voldoende maatregelen zijn genomen om examenfraude te voorkomen, zowel online als op een toetslocatie.

Een identiteitscheck maakt de kans op identiteitsfraude nihil, online meekijken in de ruimte én op het computerscherm van de deelnemer maakt het gebruik van ongeoorloofde hulpmiddelen zeer lastig. Als daar aanleiding toe is, kan de toezichthouder bovendien achteraf de opnames terugkijken.

Waar zou jij voor kiezen?
Uiteraard heeft een locatie geen enkele invloed op de inhoudelijke toets. Op een toetslocatie word je volledig ontzorgd. Alle benodigde techniek is aanwezig en als je vragen hebt is er hulp binnen handbereik. Door de infrastructuur in Nederland én ons landelijke netwerk aan toetslocaties kan iedereen een toetslocatie binnen redelijke afstand bereiken.
Als je examen doet via online proctoring heb je geen reistijd en geen reiskosten, maar ben je wel zélf verantwoordelijk voor de techniek. Heb je een webcam? Heb je een goede internetverbinding? Een afgesloten ruimte waar je niet wordt gestoord? En wat gebeurt er met jouw stressniveau als er toch iets misgaat?

SEU: online proctoring wordt realiteit
Wij houden de ontwikkelingen rondom online proctoring scherp in de gaten. De techniek wordt steeds geavanceerder, waardoor deze manier van toezicht houden steeds veiliger en betrouwbaarder is.

Wij verwachten dat online proctoring in de toekomst ook voor SEU kansen biedt, zodat de kandidaat de keuze heeft om op eigen locatie, of op een toetslocatie examen te doen.

Barbara Kramer, manager SEU

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here