"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Emma at Work campagne ‘Dit is geen beperking’

Woensdag 12 mei start de campagne ‘Dit is geen beperking.’ Emma at Work heeft jongeren opgeroepen zich openlijk uit te spreken over hun ziekte.
Yousef: 'Mijn slechte zicht is geen beperking'
Jongeren met een chronische ziekte, fysieke aandoening of handicap worden hier vaak op beoordeeld en staan al snel 1-0 achter. Wat niet eerlijk is: een ziekte hoeft geen beperking te zijn. Het is iets waar je mee leeft. Wat je vormt en waar je mee omgaat. Wat niet iedereen begrijpt, maar vráág er dan naar!

Ik heb geen beperking
Als je jongeren zélf vraagt hoe zij hun ziekte of handicap willen omschrijven, is ‘beperking’ het laatste dat wordt genoemd. Sterker nog, chronisch ziek of fysieke aandoening komt ook niet vaak naar voren. “Natuurlijk betekent het hebben van een ziekte/aandoening, handicap, hoe je het ook noemt, dat je hier rekening mee moet houden, dat er soms aanpassingen nodig zijn, dat je je grenzen moet leren kennen én aangeven. Maar dat betekent niet dat deze ziekte een beperking hoeft te zijn.” aldus Jill van Kuetsem (communicatieadviseur Emma at Work).
Rosalie: 'Mijn reuma is geen beperking'

Blijven meedoen
Ruim 500.000 kinderen en jongeren in Nederland hebben te maken met een chronische aandoening. Veel van hen hebben het lastiger op school of hebben moeite om een baan te vinden. Marlies van Hilten (Directeur Emma at Work): “Bij Emma at Work kijken we juist naar wat deze jongeren wél kunnen. We gaan niet uit van een beperking, maar van talenten en motivatie. Juist in deze tijd is het belangrijk dat deze groep blijft meedoen. Ik heb in 15 jaar zoveel jongeren zien groeien, we moéten in deze maatschappij ruimte blijven maken voor deze groep!”

Marlies: “Een mooi voorbeeld is Lieke. Lieke is 29 jaar oud en liep 13 jaar geleden bij een ongeluk een dwarslaesie op. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Toen ze zich bij ons aanmeldde, wilde ze ook graag ‘gewoon meedoen’.
Lieke: 'Mijn dwarslaesie is geen beperking'
Ondanks de dagelijkse struggles die haar dwarslaesie met zich meebrengt, heeft ze haar opleiding afgerond en doet ze werkervaring op bij de NPO; ze staat volop in het leven. Als ik haar zie stralen in onze campagnefilm wordt het weer bevestigd: Dit is waar we het voor doen!”

Emma at Work werkt samen met jongeren aan hun ontwikkeling en zorgt voor een kennismaking met het bedrijfsleven. Om uiteindelijk werk te vinden, zodat zij gewoon mee kunnen doen, net als ieder ander zonder ‘beperking’. Lieke: “Het is iets waar je mee leeft. Wat je vormt en waar je mee omgaat. Wat niet iedereen begrijpt, maar vráág er dan naar.”

Bron: Emma at Work, 11 mei 2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.