Stakingsmelding: Metalektro Zuid-Holland

0
133

Donderdag 13 en vrijdag 14 september wordt gestaakt in Zuid-Holland bij IHC, Fokker en vele andere metaalbedrijven uit de regioā€™s Papendrecht en Ridderkerk.

Het gaat om stakingen van 24 uur:
In Sliedrecht staken op 13 september metaalwerkers van IHC, Fokker en vele anderen.
In Ridderkerk staken op vrijdag 14 september metaalwerkers van Brush HMA en vele anderen.

Inzet van de vakbond is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privƩ te kunnen combineren.

Ook een generatiepact hoort bij de eisen, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Verdere eisen: maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers, een einde aan doorgeslagen flexibilisering en beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

De werkgevers boden eind vorige week 7,87 procent loonsverhoging over een periode van 33 maanden. Dat was eerder 6,9 procent. Het voorstel komt neer op 2,86 procent loonsverhoging per jaar. Daarnaast wordt er 11 miljoen euro vrijgemaakt voor scholing. Volgens werkgeversorganisatie FME is dit het ultieme bod. Lees meer

Bron: FNV, 11 september 2018 en NOS


Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

> Meer over de Waadi