"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

C-level managers worstelen met virtueel werken

Zo’n 85% van de C-level managers worstelt met het aanpassen aan virtueel werken als gevolg van de coronapandemie. Een even groot deel van de werknemers wil dat de werkgever technologie levert die mentale gezondheid ondersteunt. Wereldwijd loopt de jongere generatie de meeste kans op een burn-out.

Dit blijkt uit onderzoek over het gebruik van Artificial Intelligence (AI) door Oracle en Workplace Intelligence onder meer dan 12.000 werknemers, managers, HR-leiders en C-level managers uit 11 landen. Het onderzoek werd uitgevoerd Savanta tussen 16 juli en 4 augustus 2020.

C-level managers: grootste uitdagingen
C-level managers worstelen het meest met werken op afstand (85%) en geven aan meer last te hebben van psychische problemen (53%) dan hun werknemers (45%). Tegelijkertijd staan zij ook het meest open voor het vinden van hulp met behulp van Artificial Intelligence (AI): 73% zou liever met een robot over zijn of haar mentale gezondheid praten dan met een collega. 61% van de werknemers denkt daar hetzelfde over.

Jonge werknemers: vaker burnout
Van de jongeren geboren aan het einde van de jaren ’90 (Generatie Z) zegt 90% dat de coronapandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun geestelijke gezondheid, en 94% merkte op dat stress op het werk ook gevolgen heeft voor hun gezinsleven. Generatie Z maakt twee keer zoveel kans als babyboomers om tijdens de pandemie extra uren te werken. Millennials hebben 130% meer kans om een burn-out te krijgen dan babyboomers. Meer dan driekwart van Generatie Z en de millennials verkiezen robots boven collega’s als ze hulp nodig hebben bij mentale problemen.

Hulp met mentale gezondheid
Ondanks verschillen in functieniveau, generatie en locatie, zijn werknemers het er wereldwijd over eens: de coronapandemie heeft negatieve invloed op de mentale gezondheid van de internationale beroepsbevolking en vragen om hulp.

  • 78% van de werknemers zegt dat de pandemie negatieve invloed heeft gehad op hun mentale gezondheid.
  • 76% van de mensen vindt dat de werkgever meer zou moeten doen om hun mentale gezondheid te beschermen.
  • 83% zou graag zien dat hun bedrijf technologie aanbiedt om de mentale gezondheid te ondersteunen.

“De pandemie zette de mentale gezondheid van werknemers wereldwijd in de schijnwerpers, maar onze bevindingen laten ook zien dat werkgevers ondersteuning willen bieden, onder andere door de inzet van technologische oplossingen zoals AI”, zegt Emile He, Senior Vice President, Oracle Cloud HCM. “De manier waarop de pandemie onze werkroutines heeft veranderd, maakte werknemers kwetsbaarder voor een burn-out, stress en andere mentale gezondheidsproblemen.”

Bron: Oracle, 4 februari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.