ABN AMRO: groei economie vertraagt, banengroei daalt

0
169

De groei van de Nederlandse economie vertraagt naar 0,9% in 2020. De banengroei zwakt verder af, waardoor volgend jaar de werkloosheid hoger uitvalt dan dit jaar.

Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Minder groei
De groei van de Nederlandse economie bleef in het eerste halfjaar op peil, maar zal in het tweede halfjaar inzakken. Dit is het gevolg van minder groei van de uitvoer en van de particuliere consumptie en investeringen. Het handelsconflict tussen de VS en China zal zijn tol eisen, maar de gevolgen van de Brexit zijn nog niet in te schatten. Voor Nederland is de groeiverwachting voor 2020 verlaagd van 1,1% naar 0,9%. Een recessie in de nabije toekomst is volgens het rapport niet waarschijnlijk.

Lage werkloosheid
Het aantal werklozen is in de eerste vier maanden van 2019 gedaald naar 3,25% van de beroepsbevolking. Dat is lager dan in 2008, bij het eind van de vorige hoogconjunctuur, maar niet zo laag als het niveau van 3,1% in 2001. De spanning op de arbeidsmarkt is in het voorjaar verder toegenomen. Dat blijkt uit de verhouding tussen het aantal vacatures aan de ene kant en het aantal werklozen of aantal banen aan de andere kant.

Van flex naar vast
Bovendien is het aantal vaste banen verder toegenomen in vergelijking met vorig jaar, terwijl het aantal flexbanen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is afgenomen. Dit kan betekenen dat werkgevers flexwerkers een vaste baan moeten aanbieden om hen vast te houden.

Loonstijging
Tegelijk zien we dat de contractloonstijging oploopt. Rond de afgelopen jaarwisseling bedroeg de stijging van deze lonen in de particuliere sector zo’n 2% j-o-j. In juli-augustus was die loonstijging opgelopen naar 2,6%.

Werkloosheid stijgt
Toch zijn er ook tekenen dat de arbeidsmarkt minder gespannen wordt. In de maanden mei-juli is de werkloosheid niet meer gedaald, maar licht opgelopen. Dit komt onder meer doordat het aantal werkloze mensen dat een baan vindt, de laatste maanden licht is afgenomen. Aan de andere kant is het aantal werkenden dat zijn baan verliest, een beetje toegenomen. Er zijn nog altijd meer ‘baanvinders’ dan ‘baanverliezers’, maar het gunstige verschil neemt af.

ABN AMRO: minder baanvinders, meer baanverliezers, banengroei neemt af

Doordat de groei gaat vertragen, zal ook de banengroei afzwakken. Dit is al een beetje zichtbaar en zal sterker worden. Volgend jaar valt de werkloosheid naar verwachting dan ook hoger uit dan dit jaar.

Bron: ABN AMRO, 10 september 2019