SLUIT MENU

Ondanks toename van gedetacheerden zonder opdracht, blijven detacheerders positief

De omzet per werkbare dag steeg in het vierde kwartaal van 2023, maar het aantal gedetacheerden zonder opdracht nam flink toe. Desondanks blijven detacheerders hoopvol, blijkt uit de nieuwe MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Hoewel de kortere duur van opdrachten en de langere periodes tussen opdrachten door reden geven tot zorgen, blijven de tarieven in de detacheringssector op een goed niveau. Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland. Zo steeg in het laatste kwartaal van 2023 de omzet per werkbare dag met 3,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.


Belangrijkste punten uit de MarktMonitor

  • Omzetgroei (per werkbare dag) van 3,5% in Q4 2023
  • Gedetacheerden zonder opdracht (‘Leegloop’) gestegen met 40%
  • Tarieven blijven op goed niveau
  • Bijna 67% van de medewerkers heeft een vast contract
  • Voorzichtigheid bij opdrachtgevers door onstabiele wereldpolitiek
  • Opdrachten in overheid en finance stijgen
  • Toekomstverwachting: positief, met aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt

Tegelijkertijd nam het aantal gedetacheerden dat momenteel zonder opdracht zit (“leegloop”) met 40% toe. Desondanks nemen detacheerders meer personeel aan: de verwachting is dat de tekorten op de arbeidsmarkt zullen aanhouden. Bijna 67% van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden.

Voorzichtig optimistisch

Fred Boevé, bestuurslid van de VvDN, is voorzichtig optimistisch over de toekomst: “We zien dat de omzet nog steeds licht groeit, ondanks de onzekere economische omstandigheden.” Hij merkt op dat er vanwege het economische klimaat een pas op de plaats wordt gemaakt: “Grote corporates zetten, bijvoorbeeld omwille van de jaarcijfers, een project met inhuur even in de kast waardoor we nu zien dat er in dit vakgebied sprake is van een daling van bijna 3%. Maar wij verwachten dat dergelijke opdrachten straks wel degelijk doorgang vinden. Vandaar dat wij nog niet schrikken van het feit dat het aantal gedetacheerden zonder opdracht op dit moment stijgt.”

Een voorbeeld is de omzet in de sector Inkoop en Logistiek, waar een daling in opdrachten is. Dit is een direct gevolg van de huidige economische context en de geopolitieke spanningen. Deze factoren hebben een significante invloed op de opdrachten in deze sector, zowel positief als negatief. De verwachting is dat zodra de rust terugkeert op de markt van wereldwijde handel en transport, de detacheringsopdrachten in deze sector zullen toenemen.

Positieve uitschieters

Daarnaast is het opvallend dat het aantal opdrachten in het sociale domein (overheid) stijgt met 5%. Samen met het vakgebied Finance (8% stijging ten opzichte van een jaar eerder) zijn dit positieve uitschieters. Boevé: “Het is altijd al zo dat de opdrachten bij de Rijksoverheid en bij bijvoorbeeld gemeenten wat minder fluctueren. Deze opdrachten reageren nu eenmaal minder op de economische omstandigheden. Bij opdrachten in de financiële wereld ligt veelal de focus op governance, iets waar De Nederlandse Bank en de Europese Bank veel aandacht voor vragen en dus gewoon doorgaat.” De verwachting is dat hier de komende maanden nauwelijks verandering in zal komen.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.