"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CBS: omzetgroei flexbranche, maar die groei vlakt wel af

Over heel 2023 steeg de omzet van de uitzendbranche met bijna 6%, De flexbranche kent nog altijd groei, maar die groei neemt elk kwartaal verder af. De verschillen in omzetontwikkeling binnen de flexbranche zijn echter groot.

Over heel 2023 steeg de omzet van de uitzendbranche met bijna 6%, De flexbranche kent nog altijd groei, maar die groei neemt elk kwartaal verder af. De verschillen in omzetontwikkeling binnen de flexbranche zijn echter groot.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de omzetontwikkeling in de zakelijke dienstverlening in het vierde kwartaal van 2023.

Uitzendbranche

Over heel 2023 steeg de omzet van de uitzendbranche met bijna 6%. In de uitzendbranche was de omzet in het vierde kwartaal van 2023 3,3% hoger dan een jaar eerder. Dat is een wat lagere groei dan in het voorgaande kwartaal (Q3: +4,4%). De omzet in de flexbranche stijgt al elf kwartalen op rij, maar de laatste zeven kwartalen neemt de omzetgroei wel af. Er is dus wel sprake van een dalende trend.

Bron: CBS

Grote verschillen binnen flexbranche

In de bijgevoegde grafiek is duidelijk dat de totale flexbranche harder is gegroeid dan de ABU en de belangrijke ABU-leden Randstad, Adecco Group en ManpowerGroup. 

Bron: Dzjeng

 

De cijfers van het CBS over de flexbranche zijn structureel positiever dan de cijfers uit de ABU MarktMonitor. Dat komt doordat het CBS de héle flexbranche meerekent, dus niet alleen uitzenden, maar ook bijvoorbeeld detachering. De omzet groei van detacheereder Brunel was bijvoorbeeld (aanzienlijk) sterker dan die van de totale flexbranche.

En volgens de meest recente VvDN MarktMonitor steeg in het laatste kwartaal van 2023 de omzet van detacheerders gemiddeld met 3,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

‘Uitzendsector in rustig vaarwater’

Flexstrateeg en hoofdredacteur FlexNieuws Wim Davidse geeft op LinkedIn zijn visie op de recente cijfers. Davidse stelt dat de flexbranche momenteel in ‘rustig vaarwater’ is terechtgekomen en verwacht dat de markt later dit jaar weer zal aantrekken. Zijn advies aan flexondernemers: benut de pauze!

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *