Het kleurrijke taalgebruik van recruiters

0
1259

Het kleurrijke taalgebruik van recruiters
Voel jij je als een vis in het water? En vat jij de koe wel bij de horens? Je kent ze wel; spreekwoorden en gezegden waarin dieren voorkomen. Deze uitdrukkingen worden vaak gebruikt in spreektaal, maar ook recruiters weten hier creatief mee om te gaan. Uitdrukkingen met dieren zijn regelmatig terug te lezen in vacaturetitels.

Als Marketing- en Communicatiemedewerker bij Textkernel heb ik onderzocht op basis van vacaturedata uit Jobfeed welke uitdrukkingen met dieren door de jaren heen het vaakst in vacaturetitels voorkomen. Hiervoor analyseerde ik alle vacatures in Nederland uit de periode 1 januari 2012 tot en met de eerste week van juli dit jaar.

Grote vraag naar Duizendpoten in de afgelopen vijf jaar
Van alle vacatures waar in de titel een uitdrukking met een dier* voorkwam, bleek de bekende Duizendpoot over de afgelopen jaren het meest populair (70%), gevolgd door de Salestijger en Spin in het web. Bezige bijen zijn over het algemeen minder in trek.
Onderstaande afbeelding geeft de verhouding van het gebruik van de top 10 dierenuitdrukkingen weer.

Verhouding gebruik dierenuitdrukkingen in vacaturetitels

Tijger steeds populairder
Door de jaren heen is te zien dat de Duizendpoot steevast de nummer één positie inneemt. De tijger komt in veel gedaantes voor; Salestijger, Verkooptijger en ook de Carrièretijger worden door de jaren heen steeds vaker gebruikt, de Horecatijger laat sinds 2014 een kleine daling zien. Bij waterdieren neemt de Waterrat de plek van de Vis in het water over. Koele kikker wordt sinds 2013 een stuk minder vaak gebruikt en verdwijnt na 2014 uit de top 10.

Top 10 dierenuitdrukkingen in vacaturetitels in de jaren 2012-2016

Is het slim om uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels te gebruiken?
Hartstikke leuk en opvallend die uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels. Je kunt je echter afvragen of het gebruik hiervan effectief is. Want zeg nou zelf, heb jij tijdens je zoektocht naar een baan weleens gezocht op een van je dierenvrienden?

Marte Meijs, Textkernel


*Voor de analyse is onderzocht of de volgende uitdrukkingen in de vacaturetitel van vacatures in Nederland (periode 1 januari 2012 t/m 7 juli 2016) voorkomen:

Beste paard van stal
Bezige bij
Carrièretijger
Duizendpoot
Haantje de voorste
Horecabeest
Horecatijger
Jonge hond
Kat uit de boom
Kippen op stok
Koe bij de horens vatten
Koele kikker
Nachtdier
Neusje van de zalm
Olifantenhuid
Salestijger
Schaap met de vijf poten
Spin in het web
Sterk als een paard
Verkooptijger
Vis in het water
Vreemde eend in de bijt
Vroege vogel
Waterrat
Wolf in schaapskleren

De cursief gedrukte uitdrukkingen kwamen niet voor in de onderzochte tijdsperiode.

Vorig artikelJury Uitzendondernemer van het Jaar bekend
Volgend artikelFailliet: Ap Personeel te Beinsdorp
Marte is Marketing- en Communicatiemedewerker bij Textkernel. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het creëren van relevante content voor de Nederlandstalige markt. Na haar bachelor Communicatiewetenschap heeft ze de master Commerciële Communicatie en Voorlichting afgerond. De afgelopen zes jaar heeft ze bij B2B-bedrijven veel ervaring op het gebied van Marketing en Communicatie opgedaan. In haar vrije tijd schildert ze, luistert naar muziek en brengt graag tijd door met vrienden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here