"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De interne vacature zat in 2023 in de lift

De populairste route naar nieuw werk loopt nog altijd via vacaturesites. Toch nam het aantal gebruikers ervan dit jaar af door de krapte op de arbeidsmarkt. Vooralsnog won de interne vacature aan populariteit in 2023.

De populariteitsgroei van de interne vacature is duidelijk een trend, volgens Intelligence Group. Waar in 2021 nog 19% van de werkzoekers met een baan het vacature-aanbod van de eigen werkgever overwoog, was dat in 2023 22%. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Het is waarschijnlijk dat de groei wijst op het succes van interne mobiliteit-strategieën. Organisaties die het op een historisch krappe arbeidsmarkt lastig vinden om vacatures extern op te vullen, hopen dankzij een verbeterde interne mobiliteit talent te behouden. De simpele gedachte daarachter: mensen die blijven hoef je niet te vervangen.

Dalende populariteit

Arbeidsmarktkrapte is verder ook debet aan de dalende populariteit van de overige baan-oriëntatiekanalen. Vanwege personeelsschaarste kunnen mensen die nieuw werk willen dat moeiteloos vinden, waardoor ze meer baanzoekkanalen simpelweg niet nodig hebben. Daardoor daalde de populariteit van vacaturesites, nog altijd het meest gebruikte oriëntatiekanaal, dit jaar met 4%. In 2022 werden de sites nog door 56% van de werkende werkzoekers geraadpleegd, terwijl in 2023 52% van hen dat deed. Op dezelfde manier daalde het gebruik van kanalen als het persoonlijke netwerk, de open sollicitatie en uitzendbureaus met 2%.

Zelfde cijfers onder succesvolle sollicitanten

Werkzoekers die afgelopen jaar interne vacatures raadpleegden, deden dat met goede reden – het kanaal leverde namelijk succes op. Dat blijkt uit cijfers over werkzoekers die afgelopen jaar iets nieuws vonden. Van hen keek 24% in 2023 naar interne vacatures, terwijl in 2022 nog 23% dat deed. In 2021 nam 22% van de succesvolle werkzoekers vacatures van de eigen werkgever in ogenschouw. Kortom: onder succesvolle sollicitanten groeit de interesse in de interne vacature óók. 

Wat verder opvalt is dat onder succesvolle werkzoekers de krimp van de overige oriëntatiekanalen minder groot is. Zo nam het aantal bezoekers van vacaturesites onder de groep die nieuw werk vond dit jaar slechts met 1% af – dat is aanzienlijk kleiner dan de krimp van 4% onder werkende werkzoekers in het algemeen. En alhoewel onder de eerstgenoemde groep op de interne vacature na geen enkel oriëntatiekanaal groeide, bleef een aantal kanalen in gebruikerspercentages wel gelijk. Zo werd de open sollicitatie in 2023 net als in 2022 door 33% van de succesvolle sollicitanten gehanteerd, terwijl een goede online vindbaarheid dit jaar net als in het jaar ervoor op een gebruikerspercentage van 23% bleef steken.

Bekijk hier de eindejaarscijfers van Intelligence Group over het baanzoekgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking. 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.