Inlenersbeloning, straks is het zover…

7
5512

Gelijk werk – gelijk loon
In de ABU CAO is afgesproken dat uitzendkrachten vanaf 30 maart 2015 beloond worden volgens de CAO-regels die gelden bij de inlener. De zogenoemde inlenersbeloning [1]. Deze afspraak was een belangrijke mijlpaal in het streven naar ‘gelijk werk – gelijk loon’ maar de aanscherping van de NEN-norm (dat er een procedure moet zijn om CAO-verhogingen door te voeren) en de jacht van de SNCU op onderbetaling heeft daar ook zeker aan bijgedragen.

De praktijk roept echter vragen op
‘Hoe zorgen we ervoor dat consulenten de juiste inlenersbeloning toepassen?’

Als ik deze vraag stel aan uitzendbureaus is het antwoord vaak: ‘We verwachten die informatie van de inlener.’
Vervolgens vraag ik: ‘Stel dat de inlener je niet het goede antwoord geeft en de SNCU komt langs, wie is dan verantwoordelijk voor de fout en wie betaalt de boetes?’

Het uitzendbureau is in ieder geval de eerste partij die wordt aangesproken, en de SNCU doet dat zeker. Ook in de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is dat zo voorzien: de juridische werkgever is aansprakelijk. Pas als die er alles aan heeft gedaan om het goed te doen, kunnen (via de rechter) andere partijen worden aangesproken. Het uitzendbureau zal dat risico natuurlijk proberen weg te managen in Algemene Voorwaarden, maar de vraag is hoe effectief dat zal zijn als de inlener niet meer kan of wil betalen.

Een bekend voorbeeld hiervan is de Honeywell case waar alle uitzendkrachten een forse loonsprong maakten van 20 tot soms wel 25 procent. Een nabetaling die niet veel uitzendbureaus zich tegenwoordig kunnen veroorloven.

Sommige uitzendbureaus willen dat hun consulenten zelf de CAO lezen en aan de hand van deze tekst op een goede manier de inlenersbeloning bepalen. Andere wijzen centraal één of meer medewerkers aan om de informatie te verzamelen en te interpreteren. In de dagelijkse hectiek is dat zeker geen garantie dat het goed gaat. Het is in ieder geval tijdrovend, fout- en onderhoudsgevoelig.

Waarom is het een probleem?
In Nederland zijn circa 1.000 CAO’s afgesloten. Elke CAO wordt elk jaar (en soms elke twee jaar) vernieuwd. Per CAO periode worden één of meerdere loonsverhogingen afgesproken. Soms zijn de loontabellen van een CAO ook nog eens gebaseerd op het wettelijke minimumloon, dat twee keer per jaar wijzigt, en dus twee keer een extra loonsverhoging oplevert.

Elke CAO tekst heeft minimaal 50 pagina’s met uitschieters tot wel 250. Elke CAO kent maand- of vierweeksloontabellen, maar bijna nooit de uurloontabellen die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de juiste inlenersbeloning voor uitzendkrachten. Het is beslist niet eenvoudig om de maandloontabellen om te rekenen naar uurloontabellen, want voor bijna elke CAO geldt een andere rekenregel.

Hoe kun je nu verwachten dat de consulent hier zelfstandig zijn of haar weg in weet te vinden? Dat lukt dus ook niet. Ik zie het bijna wekelijks terugkomen in de trainingen die ik samen met ARTRA over de inlenersbeloning verzorg.

Spreadsheets – straks een online tool
Circa tien jaar geleden heeft mijn toenmalige werkgever Luba mij de opdracht gegeven uurloontabellen te maken voor de belangrijkste 100 CAO’s in de flexmarkt. In de praktijk bestond deze informatie uit een grote hoeveelheid spreadsheets die beschikbaar werden gesteld aan de eigen consulenten. Vreselijk onhandig, maar het werkte wel.

Met medewerking van FlexNieuws ben ik een paar jaar geleden een uitgebreidere variant van deze spreadsheets gaan publiceren. We hebben dit de CAOWijzer genoemd. Deze spreadsheets zijn op dit moment voor iedereen toegankelijk. Er is veel behoefte aan. Meer dan 100.000 bezoekers maken maandelijks gebruik van deze uurloontabellen. De CAOWijzer heeft zich de afgelopen jaren daarom ontwikkeld tot hét platform waarop de uitzendbranche zich baseert voor de bepaling van de inlenersbeloning.

Na mijn start met FlexKnowledge heb ik uitgebreid gesproken met de bonden, met de brancheorganisaties ABU en NBBU, met de SNCU, met diverse auditorganisaties en een tiental uitzendorganisaties om uit te zoeken wat de eisen en wensen zijn voor een online tool die eenvoudig antwoord geeft op de vraag: ‘Wat is de inlenersbeloning voor deze uitzendkracht met deze leeftijd in deze functie en met deze ervaring bij deze inlener?’

Het afgelopen jaar is er samen hard gewerkt aan de bouw hiervan. Het resultaat van deze inspanning is een online tool die in april 2015 beschikbaar komt voor de branche.

Makkelijk het uurloon opzoeken
Het opzoeken van de inlenersbeloning gebeurt via een wizard van twee stappen: de eerste stap stelt de zoekvraag, de tweede stap geeft het antwoord: de minimale inlenersbeloning. Dit resultaat kun je vervolgens heel eenvoudig printen, mailen of opslaan, zodat iedereen kan zien waarop het loon is gebaseerd. Transparant voor kandidaat en inlener en ook bij controles.

Er zijn verschillende abonnementen voor deze tool beschikbaar.

Dus vlak na de komst van de inlenersbeloning komt er eindelijk een makkelijke manier om het uurloon op te zoeken. Kunt u niet wachten en wilt u nu al een voorproefje? Neem dan contact met mij op voor een afspraak.

Marcel Reijmers, Partner FlexKnowledge

Voetnoot
[1] De NBBU CAO volgt al langer de inlenersbeloning.

Vorig artikelOnderhandelingsresultaat CAO Defensie 2015
Volgend artikelInhuurbeleid overheid – ronde tafel 6 maart 2015
Marcel Reijmers is eigenaar van FlexKnowledge. FlexKnowledge adviseert en begeleidt uit- en inleners bij vraagstukken rondom o.a. wet- en regelgeving in de flexbranche, kostprijzen, sectorindeling, inlenerbeloning, CAO's, arbeidsovereenkomsten, Algemene Voorwaarden en arbo- en verzuimbeleid. Hij wordt regelmatig ingeschakeld door gerenommeerde advocatenkantoren vanwege zijn diepgaande kennis van de branche en de raakvlakken tussen uitzenden en regulier arbeidsrecht. Ook doet hij bij overnames onderdelen van het due diligence onderzoek. Daarnaast is Reijmers eindredacteur van CAOWijzer en FlexWijzer van FlexNieuws waarvoor hij ook columns schrijft. Voor ARTRA Arbeidsmarktopleidingen ontwikkelt en verzorgt hij trainingen en van keesz.com is hij een van de initiatiefnemers en adviseur. Kernkwaliteit: vertalen van alle ingewikkelde wet- en regelgeving in deze branche naar bruikbare praktijk. Van 2008 tot 2013 heeft hij HelloFlex People ontwikkeld van concept tot een organisatie met 150 aangesloten intermediairs. In die rol heeft hij ook diverse intermediairs geadviseerd en begeleid bij het starten van hun bedrijf. Eerder in zijn loopbaan heeft Reijmers 13 jaar bij de Luba Groep gewerkt, waarvan de laatste 7 jaar als manager Organisatie & Kwaliteit. Onderdeel van die functie was het ontwikkelen en geven van trainingen op het gebied van de CAO en wet- en regelgeving. Als projectmanager namens Luba is hij verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en daaropvolgende implementatie van FlexService software. Samen met UWV Leiden heeft hij in 1999 aan de wieg gestaan van de huidige manier van verzuimbegeleiding in de uitzendbranche. Ook heeft hij geparticipeerd in diverse projecten bij de ABU en STAF over arbo- en verzuimbeleid en was hij lid van verschillende commissies.

7 REACTIES

  1. Geachte meneer Reijmers,

    Wij zijn benieuwd naar de kosten voor een licentie CAO wijzer.
    Bestaat er een mogelijkheid om de CAO wijzer op proef in te zien?

    Met vriendelijke groet,
    Monica Menses

    About Payrolling & Services

  2. Goedemorgen Marcel,

    Wat betreft de inlenersbeloning, wij zij lid van de NBBU en zijn dit verplicht vanaf dag 1 inderdaad. Feitelijk moet iedereen zich houden aan de inlenersbeloning die als bedrijf ingeschreven staat bij de KvK, WAADI check. Toen de ABU niet meer algemeen bindend was, was iedereen zonder ABU cao al verplicht de inlenersbeloning te volgen(wettelijk)

    Wij constateren dat er nog steeds uitzendbureaus zijn met salarissen ver beneden de inlenersbeloning en daarnaast als functie titel bijvoorbeeld algemeen medewerker hanteren om zo eronderuit te komen ten koste van de medewerker.

    Moet ik ook zeggen dat er op het moment zoveel kleine veranderingen zijn in de wet- en regelgeving dat ik mij voor kan stellen dat het voor veel uitzendorganisaties niet helemaal duidelijk meer is.

    Goed dat jullie hier op reageren en hiervoor een tool hebben wellicht dat we nu allemaal op dezelfde manier kunnen(gaan) inschalen op basis van de inlenersbeloning!

    Bart Pieters

  3. Hoi Marcel
    Heel goed dat er een soort database komt voor de inlenersbeloning, ik werk al jaren voor uitzendbureau […] en heb 2 keer zwaar oorlog moeten voeren om de inlenersbeloning want die werd bij niemand niet toegepast, de eerste keer via de geschillencommissie abu en de tweede keer met hulp van Harry Vogels uitzendbranche. Ik heb toen bijlange na niet gekregen waar ik recht op had. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe cao, het zal voor veel mensen veel gaan opleveren al moet ik het eerst nog zien, de inlener heeft er natuurlijk belang bij om het laagste salaris van zijn eigen personeel te laten zien want anders gaat zijn tarief bij het uitzendbureau omhoog.

    […], uitzendkracht

  4. Hoi Marcel ,ik heb vorige maand al een bericht gestuurd dat ik het eerst allemaal nog moet zien gebeuren ,en inderdaad er is niks veranderd je krijgt gewoon niet waar je recht op hebt.Het scheelt gewoon 2,40 euro p/u met het eigen personeel als je dat als uitzendbureau bij al je personeel zo doet gaat het goed met de zaken en ben je een van de grootste uitzendbureau ter wereld die zich door niemand de wet laten voorschrijven ,ik ben bang dat er ondanks alle goede voornemens toch eerst ergens een paar flinke boetes moeten worden uitgeschreven. Kunt u mij zeggen of de online tool al in de lucht is?
    Groeten
    […] uitzendkracht

  5. Beste Uitzendkracht,

    Laten we hopen dat inderdaad alle uitzendbureaus in ieder geval hun uiterste best doen om het juiste loon te betalen. Ik weet echter als geen ander hoe lastig dat kan zijn, maar dat zit hem dan vooral in de exacte interpretatie van alle regels. Het berekenen van het kale loon is meestal nog wel te doen, en dan lijkt een verschil van € 2,40 per uur me wel erg groot.

    De CAOWijzer is nog niet live: we zijn nog druk bezig met testen en finetunen. Vooralsnog plannen we om op 1 mei live te gaan: De Dag van de Arbeid, dat lijkt ons een mooi moment :).

  6. wat valt er nu precies onder “periodieken” in het kader v.d. inlenersbeloning? Is dit ook winstdeling? En onder onkostenvergoedingen? Als inlener een vergoeding voor werkschoenen betaald en het uitzendbureau stelt veel mindere schoenen beschikbaar kun je dan aanspraak maken op de vergoeding als je zelf schoenen koopt?
    iIs dit overigens de juiste plek voor dit soort vragen want waar kun je deze anders stellen?
    alvast dank en groet George

  7. Beste George,

    Met ‘Periodieken’ worden ervaringsjaren bedoeld in de cao: hoeveel jaar ervaring heb je in die specifieke functie. Vaak is het zo dat je er elk jaar wat in salaris op vooruitgaat als je een jaar in die functie hebt gewerkt. Wat de exacte criteria zijn, verschilt per cao.

    Winstdeling is in de cao van de ABU en de NBBU nooit onderdeel van de inlenersbeloning en daarom heb je er ook geen recht op als uitzend- of payrollkracht.

    Op onkostenvergoedingen heb je alleen recht als ze noodzakelijk zijn voor de functie en het uitzendbureau er geen belasting of premies over hoeft te betalen (dus voor zover ze netto zijn). In de praktijk betekent dit, dat je maximaal 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding krijgt en bijvoorbeeld gereedschapsvergoeding als je je eigen gereedschap moet gebruiken. Koffiegeld of een diplomatoeslag zul je meestal niet betaald krijgen.

    Als het uitzendbureau jou persoonlijke beschermingsmiddelen geeft, dan zul je m.i. geen aanspraak kunnen maken op een vergoeding als je ze niet goed genoeg vindt. Als ze niet aan de gestelde veiligheidsnorm voldoen, zul je ze wel om betere schoenen kunnen vragen.

    Je laatste vraag is of dit de juiste plek is voor dit soort vragen. Zoals je ziet, is FlexNieuws daarvoor inderdaad een goede plek. We proberen algemene vragen van lezers zo goed mogelijk te beantwoorden. Op heel specifieke of persoonlijke situaties antwoorden we in principe niet.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Reijmers, partner FlexKnowledge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here