"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘De WTTA komt eraan, zorg dat je gebruik kunt maken van het overgangsrecht’

Per 1 januari 2026 geldt volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) een inleenverbod voor alle intermediairs die niet officieel zijn toegelaten tot de markt. Patrick Tom (Bureau Cicero) doet een dringend beroep op hen: “Zorg dat je tijdig SNA-gecertificeerd bent en meld je op tijd aan.” Dan weet je zeker dat je niet na 1 januari 2026 de deuren hoeft te sluiten.

Het wetsvoorstel ligt nog in de Tweede Kamer, maar dat de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) er komt, is vrijwel zeker. Elke organisatie die doet aan terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (conform de WAADI) moet op 1 januari 2026 officieel zijn toegelaten (of vóór 1 juli 2025 in het SNA-register zijn ingeschreven). Dit geldt niet alleen voor uitzendbureaus die hun eigen uitzendkrachten plaatsen bij opdrachtgevers, maar ook voor doorleners, payrollers en zelfs detacheerders. 

Patrick Tom van Bureau Cicero geeft aan dat de impact op de flexbranche groot zal zijn: “De bestuurlijke boetes kunnen oplopen tot € 90.000,- per overtreding. En die boetes gelden voor de hele keten, van uitlener, doorlener tot inlener. De arbeidsinspectie kan zelfs bij recidive de onderneming preventief stilleggen. Ook schijnconstructies met zzp’ers, waarbij feitelijk onder leiding en toezicht van de klant wordt gewerkt, vallen hieronder.” 

Uitlener moet aan veel eisen voldoen

1 januari 2026 lijkt ver weg, maar dat is het niet. Want er komt nogal wat bij kijken voordat een intermediair wordt toegelaten tot de markt. Om een goedgekeurd inspectierapport te krijgen, moet je als uitlener sowieso voldoen aan het verplichte normenkader. Dit omvat onder meer een uitbreiding van het (Stichting Normering Arbeid) SNA-keurmerk met het toepassen van het juiste loon op basis van het loonverhoudingsvoorschrift. Maar ook anti-discriminatiebeleid bij werving en selectie, waarborging veiligheid en voldoen aan het (Stichting Normering Flexwonen) SNF-keurmerk (indien relevant). Nog afgezien van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en waarborgsom (€ 100.000,-)

Overgangsrecht bij SNA-registratie

Uitleners die nog niet SNA-gecertificeerd zijn, moeten er snel bij zijn. Want het inspectietraject kan de nodige tijd in beslag nemen, niet alleen vanwege het implementeren van eventuele nodige verbeteringen, ook omdat er waarschijnlijk lange wachtlijsten zullen ontstaan bij inspectiebedrijven in de aanloop naar de Wtta.

Uitleenbedrijven die al voldoen aan het SNA-keurmerk, zullen relatief eenvoudig worden toegelaten tot het nieuwe stelsel. Voor hen geldt namelijk overgangsrecht. Intermediairs die vóór 1 juli 2025 in het SNA-register zijn ingeschreven, kunnen bij de aanvraag voor toelating gewoon hun SNA-registratie overleggen in plaats van een inspectierapport (gebaseerd op het verplichte normenkader).

Het voordeel van het overgangsrecht is dat je als intermediair na 1 januari 2026 kan blijven uitzenden, detacheren en payrollen, ook als je nog geen positief inspectierapport op het verplichte normenkader hebt. En dat laatste is zeker een reële optie, gezien de enorme bulk werk die inspectiebedrijven in korte tijd moeten uitvoeren. Ga maar na, van de 20.000 uitleenbedrijven zijn op dit moment slechts 4.000 SNA-gecertificeerd.

Belangrijkste advies van Patrick Tom is dan ook: “Zorg dat je tijdig (vóór 1 juli 2025) positief bent gecertificeerd op het SNA-keurmerk en ook in het register van gecertificeerde ondernemingen van SNA bent opgenomen.”


Webinar voor in- en uitlener

Bureau Cicero ging tijdens de webinar week uitgebreid in op alle aspecten die met de Wtta te maken hebben. 

Bekijk het webinar Wat betekent het toelatingsstelsel voor u? 

 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.