"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Aethon Groep biedt duurzaam werk aan talenten en professionals

Aethon Groep biedt duurzaam werk aan talenten en professionals

“Ons doel is het creëren van duurzame instroom van (studerende) talenten, starters en professionals in maatschappelijke markten waar mensen écht het verschil maken,” zegt Liesbeth Griffioen, CEO van Aethon Groep.

Liesbeth Griffioen
Liesbeth Griffioen

De Aethon Groep ondersteunt organisaties in de zorg, bij de (semi-)overheid, woningcorporaties, de kinderopvang en het onderwijs met het creëren van de optimale personeelsformatie, vanuit het motto ‘samen lukt het’.

Op dit moment zijn zo’n 4.000 medewerkers aan de Groep verbonden. Sinds begin van dit jaar zijn de detacheringsbureaus Samen in de Zorg, Aethon (detachering) en Onze Leerkracht verder gegaan onder de merknaam Samen Professionals.

Sindsdien wordt de Aethon Groep in de recruitmentbranche vertegenwoordigd door twee merken: Aethon en Samen Professionals. De rolverdeling is als volgt: Aethon biedt (bij)banen aan talenten op uitzendbasis. Samen Professionals begeleidt afgestudeerden naar traineeships en banen op detacheringsbasis.

Van betrokkenheid leer je het meest
Liesbeth Griffioen werkt nu anderhalf jaar bij Aethon, aanvankelijk als CCO en sinds februari 2020 als CEO. Zij zet de traditie voort van de oprichter, Casper Bannet. Hij is nog steeds betrokken bij de organisatie, al heeft hij de dagelijkse leiding overgedragen. Hij had de visie om vanaf de start van de organisatie (studerende) talenten zo intrinsiek mogelijk te interesseren voor (bij)banen in krappe arbeidsmarktsectoren. Dat deed hij door hen op te leiden en te coachen, een aantal jaren ter beschikking te stellen vanuit Aethon, om ze daarna met de juiste werkervaring terug te geven aan de markt. Van jobhoppen leer je niet zoveel, vindt hij. Van betrokkenheid des te meer.

Casper Bannet en Liesbeth Griffioen
Casper Bannet en Liesbeth Griffioen, Aethon Groep

“In de zorg, het onderwijs, bij gemeenten en woningcorporaties is veel vraag naar goed opgeleid jong talent. Wij voegen talenten en professionals toe aan het palet van werk in de zorg, binnen een klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente of woningcorporatie of op een basisschool. Wij zien dat als onze visie en missie,” vertelt Liesbeth Griffioen.

Iets extra’s doen
Zij kent de uitzendbranche goed. “Ik heb 23 jaar met veel plezier en passie gewerkt binnen USG People en er veel geleerd. Toch trok de betrokkenheid die ik merk bij de Aethon Groep me over de streep om voor deze organisatie te gaan werken. Bij Aethon wil iedereen iets extra’s doen en investeren in de populatie werkenden. Dat voel je, want iedereen straalt het uit. Daarom interesseren wij (studerende) talenten al vroeg voor krappe markten zoals publieke zaken, het sociaal domein, woningcorporaties, de zorg en het basisonderwijs.”

Bijbanen in het onderwijs
Flexwerk staat in het onderwijs niet altijd goed bekend. Merken jullie dat?
“Wij zien in het basisonderwijs juist iets moois ontstaan,” vertelt Liesbeth. “De overheid heeft geld beschikbaar gesteld voor basisscholen om de werkdruk van docenten te verlichten. Wij vullen dat concreet in, bijvoorbeeld door studenten de gymles te laten verzorgen of extra ondersteuning te bieden voor kinderen die moeite hebben met lezen, dan wel hoogbegaafde kinderen. Een student psychologie, of een student lichamelijke opvoeding kan zulke taken overnemen. Daardoor ontstaat een mooie samenwerking tussen een leerkracht en een student in aansluiting op de behoefte van de school. Zo wordt de leerkracht ontlast, zodat die focus kan houden op zijn kerntaken. Het komt voor dat een student na zo’n bijbaan besluit om zelf de pabo te gaan doen uit enthousiasme voor het vak.

Zulke ontwikkelingen zien wij ook binnen de zorg. Onze (studerende) talenten gaan houden van de organisatie waarvoor ze werken. Van een startersjob groeien ze door naar een serieuze baan en na een aantal jaren zijn ze nog altijd trots op hoe ze hier begonnen via Aethon. We hebben de ambitie om talent terug te geven aan de arbeidsmarkt en dan is het fantastisch als je ziet dat dit lukt!”

Opleiding- en ontwikkelingsaanbod
Hoe binden jullie talenten, trainees en professionals?
“Wij geven geen telefoon of collegegeld cadeau. In plaats daarvan bieden wij een breed palet aan vakmatige en algemene ontwikkeling. Wanneer talenten een half jaar bij ons in dienst zijn, kunnen ze opleidingen volgen via onze Academy. Elk volgend half jaar maken ze weer kans op nieuwe opleidingen. Dat palet varieert van timemanagement tot communicatiestijlen – handig, bijvoorbeeld voor het werken bij een KCC van een gemeente – tot een training voor het omgaan met lastig of agressief gedrag en een reanimatiecursus. Ook een cursus voor het herkennen van ziektebeelden behoort tot het aanbod. Deze trainingen zijn geen loze beloften, maar vast onderdeel van onze werkbegeleiding en worden ‘gepusht’ aangeboden via ons HR-systeem.”

Wet Arbeidsmarkt in balans
Hoe zijn jullie omgegaan met de regels voor meer balans tussen vast en flex?
“Bij de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans hebben wij gezegd: laten wij dit omarmen. Wij zijn een goede werkgever. Daarom geven wij aan iedereen een contract met een vaste urenomvang. Wij hanteren geen uitzendbeding, dat betekent dat wij het loon doorbetalen bij ziekte. De invulling van de uren blijft wel enigszins flexibel, omdat onze medewerkers graag flexibel werken. Zij kunnen bijvoorbeeld twee weken meer werkuren plannen en dan twee weken wat minder als ze meer tijd nodig hebben voor zichzelf om examens te doen of op vakantie te gaan.”

Focus
Wat is jullie koers, waar ligt de focus?
“Wij blijven trouw aan onze gekozen sectoren en hanteren een projectstrategie. Uitgewogen en geteste proposities hebben wij geborgd in ons systeem, waardoor iedereen intern goed op de hoogte is van de procedures. Als wij een nieuwe propositie zien, testen wij dat eerst uit op projectbasis in een kleiner team om er zeker van te zijn dat wij voor de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen instaan.”

Covid en de glazen bol
Welke doelen hebben jullie voor dit jaar en de langere termijn?
“De coronacrisis liet ons zien dat de wereld niet zo voorspelbaar is. In maart 2020 stond de wereld even stil, ook voor ons. Het onderwijs en de kinderdagverblijven gingen dicht en alle mensen die daar via ons werkten kwamen daardoor een tijd op de bank te zitten. Gelukkig herstelde zich dat vrij snel. Toch heeft COVID-19 ons ook goede dingen gebracht, zoals gesprekken met klanten waar weer nieuwe mogelijkheden uit zijn voortgekomen. Met een zorgopleider leiden wij nu bijvoorbeeld talenten op tot vaccinatiemedewerker. Zij leren prikken én hebben een unieke (bij)baan.

Verder verwachten wij veel mogelijkheden voor traineeships en banen bij gemeenten die kampen met vergrijzing en uitstroom uit hun personeelsbestand. Daar kunnen wij op voorsorteren met jonge talenten. In de publieke sector verwachten wij dit en volgend jaar een stijgende vraag naar adviseurs voor werk en inkomen. Daarop gaan wij voorsorteren met opleidings- en inwerktrajecten.”

Energie
“Op dit moment werken wij door de coronamaatregelen vrijwel helemaal vanuit huis. Onze talenten en professionals kunnen er goed mee uit de voeten. In de online vergaderingen merk ik bij iedereen nog steeds de energie om er veel van te maken. Die betrokkenheid is aanstekelijk. Ik ben enorm trots op onze club.”

Interview: Hinke Wever

Lees ook
Kick van der Weijde is de nieuwe CFO van Aethon Groep
Aethon CEO Casper Bannet geeft na 15 jaar het stokje door aan Liesbeth Griffioen
Interview Casper Bannet, Aethon: ‘Jong talent wil steeds meer echte betrokkenheid’
Mentha Capital investeert in Aethon

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.