"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Base to Work succesvol bij integratie van statushouders

Base to Work succesvol bij integratie van statushouders
Base to Work
Base to Work zet onder meer sport en beweging in om statushouders en andere uitkeringsgerechtigden duurzaam te laten integreren in de arbeidsmarkt.

Interview met operationeel managers Henri Ruitenberg en Idris Fatah Ahmed

Idris Fatah Ahmed (l) en Henri Ruitenberg (r) geven samen leiding aan het team van Base to Work.
Idris Fatah Ahmed (l) en Henri Ruitenberg (r) geven samen leiding aan het team van Base to Work.

Base to Work is onderdeel van uitzendorganisatie Werkis en gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van kandidaten, waaronder vluchtelingen met een verblijfsstatus, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het team biedt diverse modules en diensten om kandidaten duurzaam te laten integreren.

Base to Work werkt samen met de gemeenten Kampen, Harderwijk, Almere, Lelystad, Zwartewater en Apeldoorn. De organisatie zet zich in om, onder meer, statushouders zelfredzaam te maken en duurzaam te laten integreren in de samenleving en hen te coachen op hun weg naar betaald werk. “Op afzienbare termijn openen wij ook een kantoor in de regio Utrecht. Binnen tien jaar willen wij ons concept landelijk uitrollen, zodat het overal beschikbaar is.”

Gemeenten verantwoordelijk voor inburgering
“Binnenkort zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de inburgering van onder meer statushouders. De gemeentelijke overheid kan dat niet allemaal zelf uitvoeren, omdat het complexe materie is, waarin alles met elkaar samenhangt. Wij bieden activering door sport en bewegen, taalontwikkeling, participatie, gerichte stappen naar de arbeidsmarkt, eventueel opleiding en training in financiële zelfredzaamheid. Ons aanbod is dus compleet gericht op de nieuwe Wet inburgering.”

“Wij zijn nu iets meer dan anderhalf jaar bezig met Base to Work,” zegt Idris. “Wat wij in die korte tijd hebben bereikt, is ongekend als je het vergelijkt met landelijke uitstroomcijfers uit diverse uitkeringssituaties naar betaald werk. Ons succes komt voort uit het feit dat wij de kandidaten intensief begeleiden en persoonlijke aandacht geven; in welke levenssituatie zit iemand, wat heeft hij of zij nodig om zelfredzaam te zijn en duurzaam aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt?”

Sport en beweging helpt om mensen werkfit te maken
Henri Ruitenberg (jr) heeft zijn sporen verdiend als marathonschaatser.
Idris Fatah Ahmed was van jongs af succesvol in de voetbalsport.

“Voor de inrichting van het begeleidingstraject halen wij inspiratie uit onze eigen ervaringen in het behalen van doelen in de sport. Wie lichamelijk fit is, is mentaal ook fitter,” vertelt Idris. “Statushouders hebben meestal gevaarlijke vluchtroutes doorlopen. Als de gemeente een statushouder niet snel helpt bij de inburgering, kan die achterop raken, omdat hij niet wordt geactiveerd. Dat is zonde van de tijd en van het geld. Een statushouder kost jaarlijks ongeveer 25.000 euro aan uitkeringsgeld. Hoe sneller hij aan de slag komt en in zijn eigen onderhoud kan voorzien, hoe beter. Als iemand via ons een integratietraject doorloopt, kan de gemeente geld besparen en voor de werkzoekende statushouder is het een uitkomst. Hij is blij als hij zijn leven weer duurzaam op de rails krijgt.”

Hoe werkt het?
“De gemeenten brengen ons in contact met de statushouders,” zegt Henri. “Vervolgens gaan wij in groepsverband met hen aan de slag. Elk begeleidingstraject duurt zes tot negen maanden. We starten met de kennismaking: wie ben je, hoe is je levenssituatie op dit moment? Wat kun je, wat zijn je vaardigheden en wat wil je gaan doen of leren? We maken de kandidaten vertrouwd met de Nederlandse cultuur. Wij trainen hun taal- en werknemersvaardigheden; hoe ga je om met collega’s en werkgevers? Hoe werkt het sollicitatietraject? Al die elementen worden geoefend, evenals financiële redzaamheid. Wij willen hen duurzaam laten integreren in werk. Leren omgaan met geld, het begrijpen van een loonstrook, weten hoe de Belastingdienst werkt, schulden oplossen en voorkomen is daarom ook een stevig punt van aandacht in onze training.”

Hoe vind je de werkgevers?
“De werkgevers komen uit het netwerk van Werkis. Er zijn ook wel werkgevers die zich spontaan bij ons aanmelden, omdat zij iets terug willen doen voor de samenleving en een statushouder een kans op werk willen geven in hun bedrijf.”

Brug tussen re-integratie en uitzenden
“Ik heb eerder gewerkt bij Werkis,” vertelt Henri Ruitenberg. “Ik merkte dat er toen weinig kennis was van de re-integratiebranche. Uitzenders en re-integratie-specialisten weten niet altijd hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat heb ik zelf natuurlijk ook moeten leren. Het is begrijpelijk; in de uitzendsector moet je snel schakelen en snel handelen. Als er iemand met een Wajong-uitkering binnenkomt, of een statushouder, weet de uitzendorganisatie vaak niet hoe de regels zijn. Van welke voordelen kan de werkgever profiteren als hij zo iemand werk biedt? Welke begeleiding is nodig? Dit gebrek aan specialistische kennis is een gemiste kans.

Daarom heb ik anderhalf jaar ervaring opgedaan in de re-integratiebranche. Daarna zag ik toch een mogelijkheid om re-integratie te combineren met uitzenden. Ik heb altijd contact gehouden met Gerben Post, de directeur van Werkis en zei: ‘Stel dat wij via Base to Work mensen werkfit maken, terwijl Werkis voor hen het werkgeversnetwerk en de vacatures openstelt? Dan plaatst Werkis de mensen bij bedrijven en wij jobboachen vervolgens deze (integratie) kandidaten.’ Gerben had daar wel vertrouwen in. Zo ontstond Base to Work in samenwerking met Werkis.”

Waarom is sport en beweging belangrijk?
“Als je sport, word je fysiek en mentaal fitter. Dan zit je lekker in je vel en kun je veel meer aan dan je denkt,” zegt Idris. “Voor statushouders en net zo goed voor andere re-integratiekandidaten werkt het als een eyeopener. Er moet natuurlijk ook nog veel stress uit hun lijf en ze moeten het gebrek aan doel in hun leven overwinnen. Samen bewegen helpt,” zegt Idris.

Henri Ruitenberg (l) en Idris Fatah Ahmed (r) leiden het team van Base to Work.
Henri Ruitenberg (l) en Idris Fatah Ahmed (r), Base to Work: “Met onze aanpak worden mensen zelfredzaam en vinden duurzaam hun weg op de arbeidsmarkt.”

Bewegen en kennistraining
Henri schetst het programma: “Wij bieden dit aan een groep van ongeveer 20 mensen per gemeente. Daar zijn dan een sportcoach en twee begeleiders bij. ’s Ochtends starten we gezamenlijk met een kop koffie en daarna volgt de beweging, variërend van wandelen, het veld in of bootcamp. Vervolgens gaan we naar een locatie voor twee uren training in de Nederlandse taal, in werknemersvaardigheden en sollicitatievaardigheden. ’s Middags bieden we opnieuw een bewegingsactiviteit, gevolgd door individuele coaching. We doen een nulmeting, waar sta je en waar wil je heen? Hoe gaan we dat bereiken in een persoonlijk ontwikkelplan? Dit programma draaien wij twee dagen per week, waarbij er steeds weer mensen in- en uitstromen.

Wij zijn trots, want het werkt. Met onze aanpak worden mensen zelfredzaam, ze dragen bij aan de arbeidsmarkt en vinden hun eigen plek in de samenleving.”

Interview: Hinke Wever

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.