"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendbranche: gig-economie ondermijnt sociale zekerheid

De sociale zekerheid van honderdduizenden uitzendkrachten en andere flexwerkers loopt gevaar door de opkomst van zzp-platforms zoals Deliveroo, Uber en Temper.

Ze kunnen lage uurtarieven betalen, omdat ze geen sociale premies afdragen. Uitzendbedrijven en arbeidsmarktexperts vrezen dat de druk toeneemt op collectieve regelingen zoals doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw en vakantiedagen.

Directeur arbeidsmarkt Marjolein ten Hoonte van Randstad: “Dit haalt de sociale zekerheid van de uitzendmarkt onderuit, de opstapfunctie voor werkzoekenden.” Ze roept minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken op om een bodem onder de markt voor flexwerk te leggen om te voorkomen dat arbeid steeds goedkoper wordt.

“Eén op de drie mensen met een werkloosheidsuitkering komt weer via onze achterban aan de slag. Dat kunnen we niet overeind houden zonder wettelijke sociale ondergrens voor platformarbeid,” waarschuwt Jurriën Koops, directeur van de ABU.

De zorgen van uitzenders over uitholling van sociale zekerheden zijn legitiem, vindt ook Johan Zwemmer, universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.Gig-platforms ondermijnen sociale zekerheden, vindt uitzendbranche, bron FD

Een oplossing voor het instellen van minimumtarieven is lastig. “De Nederlandse wetgever kan niet zomaar even dicteren wat een zelfstandig ondernemer minimaal moet verdienen. Dat lijkt in strijd met het Europese grondrecht van de vrijheid van ondernemerschap.”

In het artikel worden ook woordvoerders van Deliveroo en Temper geciteerd. Lees meer

Bron: FD, 10 oktober 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.