"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendwerk biedt kansen voor WW’ers

UWV verwacht komend jaar een groei van 4,5 procent van het aantal banen in de sector ‘Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling’.

Door de groeiende economie neemt de vraag naar uitzendkrachten nog steeds toe. Een derde van de WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. Er is vooral vraag naar technische, agrarische en logistieke uitzendkrachten.

Uitzendwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. In het derde kwartaal van 2017 werken 291 duizend mensen als uitzendkracht. Mensen met een uitzendcontract komen vaker in de WW terecht dan mensen die werken met een vast of tijdelijk contract. Tegelijkertijd biedt uitzendwerk goede kansen voor werkzoekenden.

Aan het werk vanuit WW
Eén op de drie WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. In 2016 gingen ruim 93 duizend WW’ers aan het werk via een uitzendcontract. Slechts 9 procent hiervan is minder dan zes maanden aan de slag. Maar de helft van deze WW’ers blijft minimaal een jaar aan het werk. Dat aandeel is wel lager dan bij WW’ers die aan het werk gaan op een tijdelijk (65%) of een vast contract (70%). Bekijk de factsheet

Welk deel werkhervatters gaat aan de slag op uitzendcontract? Bron: factsheet UWV

Kansrijke beroepen
Uitzendwerk is vooral van belang voor werkzoekenden die bij UWV ingeschreven staan met een technisch, agrarisch en transport & logistiek beroep. Er liggen voor WW’ers veel kansen in de bouw en industrie, vooral voor vakkrachten, zoals timmerman, metselaar, monteur en lasser. In transport- en logistiekfuncties zijn ook goede kansen. Dan gaat het om beroepen als magazijnmedewerker, logistiek medewerker of heftruckchauffeur. Ook in de agrarische beroepen zijn kansen, bijvoorbeeld voor medewerker groenvoorziening of bloementeelt.

Investeren in uitzendkrachten
Uitzendorganisaties hebben de ambitie om in 2020 minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding te laten volgen. Vorig jaar volgde 14% een opleiding. UWV werkt samen met uitzendorganisaties om WW’ers via een stage en opleiding te plaatsen in sectoren waar veel vraag is naar personeel.

Bron: UWV, 21 december 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.