Minder ZZP-inhuur door wet DBA

0
704

Driekwart van de organisaties verwacht dat het inhuren van ZZP’ers moeilijker wordt door de wet DBA, en negen op de tien ZZP’ers verwacht dat het voor minder werk zal zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder honderden ZZP’ers en organisaties, in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Op 1 mei gaat de wet DBA in. De VAR verdwijnt en wordt vervangen door modelovereenkomsten. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de ZZP’ers en de organisaties niet weet wat de wijzigingen inhouden. Slechts een derde tot een kwart heeft opgezocht wat er verandert.

Organisaties verwachten minder ZZP’ers in te huren
De verwachtingen over de gevolgen zijn overwegend negatief. Van de organisaties is slechts 16% positief: 72% verwacht dat het moeilijker wordt om ZZP’ers in te huren, en minstens 23% verwacht dat minder vaak te doen. Bijna driekwart is bang voor naheffing van sociale lasten en boetes. Slechts 1% denkt er meer in te huren.

ZZP’ers verwachten minder opdrachten
Bij de ZZP’ers is 90% negatief gestemd. Maar liefst 88% verwacht dat het moeilijker wordt om nieuwe opdrachten te krijgen, en 18% overweegt te stoppen als ZZP’er. En 85% van zowel organisaties als ZZP’ers denkt dat het voor meer administratieve rompslomp zorgt.

Bron: Randstad, 13 april 2016