Werkgevers geven minder prioriteit aan scholing

0
88

Op 9 september vond er een bijeenkomst plaats waarbij het rapport ‘Vraag naar arbeid 2015’ werd aangeboden aan mw. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER.

Onderzoekers Patricia van Echtelt (SCP) en Roelof Schellingerhout (ITS) gaven een korte toelichting op het rapport, waarna een korte discussie plaatsvond met de aanwezigen, waaronder ook SCP-directeur Kim Putters.

Flexibilisering
In het woensdag verschenen rapport ‘Vraag naar Arbeid’ wijt het Sociaal en Cultureel Planbureau de verminderde prioriteit voor investeringen in personeel aan de economische crisis. Een andere mogelijke verklaring is de snel toegenomen flexibilisering van de arbeidsrelaties. ‘Door tijdelijke contracten hebben werkgevers waarschijnlijk minder prikkels om te investeren in personeel’, aldus onderzoekers van het SCP.

Verminderde prioriteit scholing
In 2011 gaf nog 72% van de werkgevers prioriteit aan thema’s als scholing en arbeidsvoorwaarden, maar twee jaar later was dit nog maar 66%. Het aandeel bedrijven met werknemers dat een cursus of opleiding volgde, lag in de periode 1994-2012 steeds tussen de 70% en 80%.

Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, bekritiseerde de verminderde aandacht van werkgevers voor scholing. ‘Veel werkgevers begrijpen kennelijk nog steeds niet dat scholing geen leuk extraatje is, maar cruciaal voor de Nederlandse economie en uiteindelijk hun eigen succes‘.

overhandiging SCP rapport Vraag naar arbeid 2015 09-09-2015

 

v.l.n.r Mariëtte Hamer (SER), Patricia van Echtelt (SCP) en Roelof Schellingerhout (SCP).

Bron: SCP, 10 september 2015, CNV, 9 september 2015