Interview met Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital
Uitzendkrachten worden steeds vaker zonder inspraak na hun contractperiode uit oogpunt van kostenbesparing door de opdrachtgever ondergebracht bij een payrollbedrijf.
De overstap heeft gevolgen voor hun rechten, begeleiding en loon.
Niet schuiven met uitzendkrachten
“YoungCapital wil zich er hard voor maken dat er niet wordt geschoven met uitzendkrachten,” zegt Ineke Kooista. “Op basis van eigen onderzoek weten we dat uitzendkrachten niet blij zijn wanneer zij geheel onverwachts over worden gezet op een ander payrollbedrijf. Ze begrijpen dit vaak ook niet. De rechtspositie, arbeidsvoorwaarden en de vaste contactpersoon van de uitzendkracht veranderen heel plotseling zonder dat de uitzendkracht hier zelf iets over te zeggen heeft!
Ik vind dat uitzendkrachten bij voorkeur zo lang mogelijk via één juridisch werkgever bij de opdrachtgever tewerkgesteld moeten worden. Hierna kunnen deze uitzendkrachten overgaan naar de opdrachtgever of naar een andere opdrachtgever, maar dan bij voorkeur wel via hetzelfde uitzendbureau, om zo geen opgebouwde rechten te verliezen.
Bij verlengd uitzenden worden de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van de medewerker gerespecteerd. Er wordt niet met uitzendkrachten geschoven en ze blijven bij dezelfde werkgever. Met verlengd uitzenden bied je de uitzendkracht meer stabiliteit.”
Nu hebben uitzendkrachten geen faire keus
“Payrollorganisaties verkopen hun dienst aan bedrijven veelal als kostenbesparingstool. Uitzendkrachten mogen na een periode worden overgenomen door de opdrachtgever, op grond van de overeenkomst of de algemene voorwaarden. Daarmee wordt het contract tussen het uitzendbedrijf en de uitzendkracht beëindigd. De uitzendkracht staat dan voor de onmogelijke keus: doorwerken via een payrollbedrijf bij de opdrachtgever of bij het uitzendbureau blijven. Via het uitzendbureau heeft de opdrachtgever echter geen werk meer voor de uitzendkracht.”
Rechtspositie onderbelicht
“Opdrachtgevers beseffen vaak niet dat het overzetten van uitzendkrachten nadelige gevolgen heeft. Een payrollbedrijf zal daar zelf niet over uitweiden. Veelal wordt alleen het tarief besproken en niet de rechtspositie of de salarissen van de medewerkers et cetera. Payrollbedrijven kunnen hun dienst goedkoper aanbieden door bijvoorbeeld een afwijkende cao te hanteren (met afwijkende, kostenbesparende bepalingen) of omdat zij voor de werving en selectie geen kosten hoeven te vragen, want dat is immers al gedaan.”
Afwijkende regelingen
“Er zijn veel payrollbedrijven met afwijkende en ongunstigere regelingen voor payrollkrachten dan voor uitzendkrachten. Er is een grote toename aan payrollbedrijven die overigens gewoon binnen de mogelijkheden van de wetgeving opereren. Als payrollkrachten worden ingezet als uitzendkrachten, dan zouden de regelingen naar mijn idee gelijk moeten worden gesteld aan uitzenden.”
Dialoog
“Ook wij bieden payroll, maar bij voorkeur in de ‘zuivere’ zin. Dat houdt in dat de opdrachtgever de werving en selectie doet van de werknemers en YoungCapital deze medewerkers vervolgens op de payroll zet. Het is niet wenselijk om daarna steeds van payrollbedrijf te wisselen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar onze insteek is om in ieder geval de dialoog met álle partijen aan te gaan.”
Gevolgen voor uitzendkrachten bij overstap naar payroll
Wat kan de overstap concreet voor gevolgen hebben?
Opvolgend werkgeverschap
Goed werkgeverschap
Loon
|
Interview: YoungCapital en FlexNieuws