Inkomensverschil tussen mannen en vrouwen daalt

0
28

Inkomensverschil tussen mannen en vrouwen daalt

Vraag naar freelancers en flexwerkers blijft in Q1 van 2016 toenemen, volgens de Kwartaalmonitor van Tentoo.

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen is in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n vier procent afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en payrollbureau Tentoo onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers. Daarnaast blijkt dat de vraag naar freelancers en flexwerkers ook in het eerste kwartaal van 2016 blijft toenemen.

Vrouwen tot 24 jaar zagen hun inkomen gemiddeld met bijna 13 procent stijgen. Het inkomen van mannen in deze leeftijdscategorie steeg met 10 procent. “Aangezien vrouwen vaak nog minder betaald krijgen dan mannen, is het goed om te zien dat het inkomensverschil kleiner wordt. Bij gelijk werk hoort immers gelijk loon”, vertelt Paul den Ronden, Algemeen Directeur van Tentoo.

Freelancende vrouwen naderen mannelijke freelancers niet alleen qua inkomen; het aantal vrouwen dat via Tentoo als flexwerker of freelancer werkzaam is, steeg met een kwart ten opzichte van vorig jaar. Het aantal freelancende mannen steeg slechts met zo’n 13 procent.

Jongeren bestormen flexmarkt
De jongste generatie op de arbeidsmarkt lijkt in toenemende mate te maken te krijgen met flexwerk: het aantal freelancende jongeren tot 24 jaar steeg in het eerste kwartaal van 2016 met bijna 62 procent. “Het komt steeds vaker voor dat jonge professionals na de studie als freelancer of flexwerker aan de slag gaan. Een vaste baan wordt veel minder gebruikelijk”, aldus Den Ronden.

Einde VAR stuwt vraag naar flexwerkers
De vraag naar freelancers en flexwerkers is in het eerste kwartaal flink toegenomen. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van flexkrachten steeg met ruim elf procent. En de bedrijven die gebruik maken van flexwerkers, zetten gemiddeld meer flexkrachten in dan een jaar geleden.

Volgens Den Ronden sorteren veel bedrijven dan ook voor op de nieuwe wetgeving, waarbij de VAR plaats maakt voor de wet DBA. Den Ronden: “Bedrijven die zzp’ers inhuren, lopen voortaan het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers en flexwerkers via payrolling in te huren, sluiten zij de financiële risico’s uit. Onze verwachting is dat de vraag naar freelancers en flexwerkers de komende tijd zal blijven stijgen.”

Bron: Tentoo, 11 april 2016