Onderzoek Unique ‘Week van het Anonieme cv’

0
197

Om aandacht te vragen voor discriminatie op basis van persoonsgegevens gaan consultants van Unique deze week alleen met anonieme cv’s op pad.

Meer dan de helft (56%) van de HR-verantwoordelijkheden geeft aan dat persoonsgegevens een rol spelen in het sollicitatieproces. Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder 620 HR-verantwoordelijken in het kader van de Week van het Anonieme cv.

Spiegel voorhouden
Op de anonieme cv’s zijn persoonsgegevens onzichtbaar gemaakt. Door te focussen op de werkervaring, het talent en de drijfveren van de sollicitanten wil het uitzendbureau mensen een spiegel voorhouden. Uit het onderzoek blijkt dat in 4 op de 10 gevallen leeftijd een doorslaggevende rol speelt, gevolgd door woonplaats, foto, geslacht en afkomst. 12% van de ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van een buitenlands klinkende naam. Opvallend is dat dit twee keer zo vaak voor mannen geldt dan voor vrouwen.

Download de infographic: Week van het anonieme cv
Download de infographic: Week van het anonieme cv

Talent en ambitie centraal
Diana Magielsen, operationeel directeur Unique: “Via onze tweede Week van het Anonieme cv willen wij mensen opnieuw aan het denken zetten en zo een mentaliteitsverandering tot stand brengen. Wij vinden dat iedereen gelijke kansen moet hebben op de arbeidsmarkt. Unique wil met het verwijderen van de persoonsgegevens van de cv’s laten zien dat mensen en hun talenten en ambities centraal staan. Wij tolereren geen discriminatie op basis van persoonsgegevens.”

Nederland is verdeeld
Nederland is verdeeld over het anonieme cv. Een derde (35%) is positief over de aandacht voor het werken met anonieme cv’s. Iets minder dan een derde (29%) staat er juist negatief tegenover. De overige 37% procent is neutraal. Diana Magielsen: “Wij vinden dit een heel belangrijk maatschappelijk issue. Met de Week van het Anonieme cv willen we het gesprek op gang houden en bewustzijn creëren voor het belang van diversiteit en inclusiviteit. Als we daarvoor tegen de stroom in moeten gaan, dan is dat een bevestiging dat de week hard nodig is. En wij pakken die voortrekkersrol graag.”

Bron: Unique, 3 april 2019