"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Om- en bijscholing daalt ondanks actief beleid

Het kabinet is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om meer werkende Nederlanders te stimuleren zich te laten om- of bijscholen. Met het project ‘Leven Lang Ontwikkelen’ stimuleerde het kabinet ontwikkeling tijdens de loopbaan.

Het percentage werkende Nederlanders dat aan onderwijsactiviteiten deelnam is de afgelopen jaren echter gedaald.

Afgelopen vijf jaar
Opleidingsinstituut Competence Factory bracht aan de hand van cijfers van het CBS van februari 2021 in kaart in hoeverre werkende Nederlanders tussen de 25 en 65 zich de afgelopen vijf jaar lieten scholen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 19,9% van de werkende bevolking in 2020 aan onderwijsactiviteiten deelnam, tegen 20,6% in 2016.

Impact pandemie
Het percentage daalde voor het eerst in vijf jaar binnen alle leeftijdsgroepen. De coronacrisis lijkt daarin een behoorlijk aandeel te hebben, maar ook zonder die impact lijkt het kabinet er niet in geslaagd om zoden aan de dijk te zetten. Het percentage lag in 2019 slechts 0,2% hoger dan in 2016. In de vijf jaar daarvoor steeg dit nog met 2,1%, van 18,7% in 2011 naar 20,8% in 2015.

Trage uitvoering
René Steuer van Competence Factory komt dit door een gebrek aan slagvaardigheid. “Via het STAP-budget krijgen werkenden en niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget. Minister Koolmees presenteerde in november 2019 een besluit, maar de regeling gaat pas in januari 2022 in.”

Competence Factory gaat het onderzoek jaarlijks uitvoeren.

Bron: Competence Factory, 11 maart 2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.