Impact van Covid-19 (Corona) op de Nederlandse vacatures

0
505

Het Coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Welk effect heeft dit op het aantal vacatures dat geplaatst wordt in Nederland?

Bauke Visser, Senior Data Consultant bij Textkernel, lichtte het donderdag toe in een interview met BNR.

Wat voor impact zie je in het aantal vacatureplaatsingen?
De onderstaande grafiek laat dat zien: normaal vinden wij voor Nederland ongeveer 450.000 tot 500.000 nieuwe vacature-advertenties per week. Dat ligt nu al een aantal weken 10-15% lager. De hoeveelheid vacatures die we nu al een week of 5 zien, zien we normaal gesproken alleen tussen kerst en oud en nieuw.

Aantal nieuwe vacatures in Nederland per week, bron Textkernel

Vanaf eind februari zagen we al een afname in het aantal nieuwe vacature-plaatsingen. Ik verwacht dat dit getal nog verder daalt. Vanaf medio/eind maart zien we dat ook bestaande vacatures (die al online stonden) veelvuldig offline werden gehaald.

Wat zijn de zwaarst getroffen beroepsgroepen?
Zoals onderstaande grafiek laat zien, is de horeca is het hardst getroffen, gevolgd door persoonlijke dienstverlening en recreatie, sport en toerisme. Administratie en klantenservice sluit de top vijf af.

Beroepsklassen met grootste daling in aantal vacatures, bron Textkernel

Het aantal vacatures voor koks (-65%), receptionisten (-64%), medewerkers in de bediening (-64%) en kinderopvang (-57%) en secretaresses (-55%) is zeer stevig gedaald. Dat geldt ook voor beroepen als kappers en chauffeurs personenvervoer.

Waar is nog wel veel vraag naar?
Beroepen die nog wel relatief veel gevraagd worden, zijn specialistisch verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en financieel analisten.

De data zijn afkomstig van Jobfeed, de vacaturedatabase van Textkernel die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt om inzicht in de arbeidsmarkt te bieden.

Het interview van BNR Nieuwsradio met Bauke Visser van Textkernel vond plaats op 2 april 2020 om 6.00 uur.