Flexibele balans tussen werk en privé biedt voordelen

0
293

Hoe wordt de balans tussen werk en privé ervaren? Nederlanders pakken werk in privétijd vaak op, maar wel pas wanneer het hen uitkomt.

Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor Q4 2019.

Nederlanders reageren het langzaamst
Werk en privé lopen meer door elkaar heen. Van de respondenten beweert 59% dat ze buiten normale werkuren onmiddellijk op werkgerelateerde oproepen, e-mails en sms-berichten reageren. In India reageren mensen het snelst (92%), terwijl Nederlandse werknemers het langzaamst reageren (38%). Maar wanneer gevraagd wordt of zij op een tijdstip zouden reageren dat voor hen goed uitkomt, stijgt het percentage voor de Nederlanders aanzienlijk: naar 64%. De Chinezen voeren deze ranglijst aan met 89% en het wereldwijde gemiddelde voor deze stelling is 65%.

Verwachtingen werkgever
Bovenstaande lijkt misschien niet helemaal vrijwillig, aangezien 56% zegt dat hun werkgever van hen verwacht dat ze buiten hun reguliere werktijden beschikbaar zijn. Dit is meestal het geval in China (89%) en het minst vaak in Japan (37%), gevolgd door Denemarken en Zweden (39%). Nederlanders beantwoorden deze stelling in 45% van de gevallen met een ‘ja’. Opmerkelijk is dat 48% van de Franse respondenten dit verklaarde, ondanks de Franse wet op het recht op onbereikbaarheid, die in januari 2017 van kracht werd. In Nederland werd dit recht onlangs voor het eerst in een cao vastgelegd, namelijk in die van werknemers in de gehandicaptenzorg.

Overige cijfers

  • 45% zegt dat hun werkgever verwacht dat ze beschikbaar zijn voor telefoontjes, e-mails en sms-berichten tijdens de vakantie en persoonlijke vrije tijd, 35% voelt zich zelfs onder druk gezet om te reageren op werkgerelateerde oproepen en berichten tijdens hun vakantie. In Nederland geeft respectievelijk 27% en 22% van de respondenten dit aan.
  • 72% kan werk gemakkelijk loslaten wanneer ze op vakantie zijn, in Nederland is dat 80%.
  • 43% kiest ervoor om werkgerelateerde zaken tijdens hun vakantie af te handelen omdat ze graag betrokken of op de hoogte blijven. Dit geldt voor 28% van de Nederlanders.
  • 67% behandelt soms privézaken tijdens werkuren. Van de Nederlanders doet 70% dat wel eens.

Bron: Randstad, 9 december 2019