"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De ideale volgorde van een vacaturetekst

De ideale volgorde van een vacaturetekst

Iris Wright
Door Iris Wright, Voor Tekst

De beste sollicitant vinden voor die ene functie. Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ons advies? Laat de vacaturetekst vooral het werk voor je doen. Hoe? Door vanuit een stevige basis jouw doelgroep zo aan te spreken dat ze denken: dít is mijn functie. En die basis bestaat uit het toepassen van de juiste volgorde van jouw vacaturetekst. Daarnaast heeft het toepassen van deze opbouw voordelen voor jou, want het:

  • levert tijdwinst op.
  • maakt het schrijven van vacatureteksten een stuk makkelijker.
  • creëert consistentie in jouw vacatureteksten. Consistentie zorgt weer voor herkenning, herkenning zorgt voor conversie.

Begin met een vindbare functienaam
Een goede vacaturetekst valt of staat met de keuze van de functienaam. Niet in de laatste plaats omdat 73% van de werkzoekenden de zoektocht naar een nieuwe baan start via Google. Om te zorgen dat die ene droomkandidaat ook daadwerkelijk jouw vacaturetekst vindt, is het belangrijk dat je een functienaam gebruikt waar de kandidaat zich in herkent. Dat doe je eenvoudig volgens deze 3 stappen:

Stap 1: achterhaal welke functienaam er nú bovenaan het cv of LinkedInprofiel staat
Het antwoord op de intakevraag ‘welke functienaam staat nu bovenaan het cv of LinkedInprofiel van jouw ideale kandidaat?’ is 9 van de 10 keer de functienaam die je het best bovenaan de vacaturetekst kan plaatsen.

Stap 2: gebruik de gratis tool Google Trends.
Bedenk ook (naast het gegeven antwoord uit stap 1) altijd zelf nog synoniemen voor de functienaam. Vergelijk al die opties vervolgens in Google Trends, om te analyseren welke functienaam het meest gangbaar is. Google Trends is een dienst van Google die door middel van grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met ’s werelds grootste zoekmachine.

Google Trends 10 augustus 2021, afbeelding bij blog Voor Tekst
Bron: Google Trends 10 augustus 2021

Tip: let op dat je de juiste filters selecteert.

Stap 3: vul de functienaam aan
Voeg een relevant woord toe. Daarbij kun je denken aan de branche waarin de functie vacant is, bijvoorbeeld inkoper facilitair of inkoper food. Daarbij geven toevoegingen als parttime, fulltime, bijbaan relevante informatie over de functie. Denk aan parttime secretaresse advocatuur. Denk ook aan het verrijken van de functienaam door het niveau aan te geven door de term junior/medior/senior aan de functienaam toe te voegen. Er zit een groot verschil tussen een junior accountmanager of senior accountmanager en zo vindt er direct al preselectie plaats in welke doelgroep klikt op welke functienaam.

Claim direct de aandacht met een triggerende introductie
Binnen 30 seconden heeft de lezer al bepaald om jouw vacaturetekst te lezen. Met andere woorden, begin gelijk met dé reden waarom jouw droomkandidaat verder moet lezen. We noemen dit ook wel de Job Value Proposition, afgekort JVP. Geef bij de introductie antwoord op de vraag:

Waarom kiest die ene droomkandidaat voor deze vacature en niet voor een vergelijkbare vacature bij de buren?

Met de komst van Google for Jobs is deze introductie nóg belangrijker geworden. De lezer ziet in eerste instantie alleen de eerste 5 tot 25 regels van jouw vacaturetekst. Benoem in je introductie daarom ook de unieke aspecten van de functie. Schrijf bijvoorbeeld over de uitdaging van de functie, werksfeer en/of de fase waarin iemand instapt. Is dit bijvoorbeeld een gloednieuwe functie?

Besteed aandacht aan de functie-inhoud
De functie-inhoud krijgt veel aandacht van de lezers. Logisch, want de inhoud is voor de meeste werkzoekenden een belangrijke reden om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Begin de functie-inhoud met een korte alinea over de hoofdverantwoordelijkheid. Dé essentie van de functie. En beschrijf daaronder de 3 tot 5 belangrijkste werkzaamheden in een opsomming met bulletpoints.

Vertel vervolgens over de organisatie
Een passende bedrijfscultuur stijgt al jaren in het rijtje motieven om een andere baan te zoeken. En voor vrouwen is de werksfeer nét even belangrijker dan voor mannen. Toch scoort de sfeer een plek in de top 3 van workdrivers bij beide groepen. Dus hoe pak je dit onderdeel aan in de vacaturetekst?

Stap 1: omschrijf eerst de corebusiness
Vertel wat de organisatie precies doet in een korte alinea.

Stap 2: omschrijf de werksfeer
Maak vervolgens een tweede alinea over de werksfeer. In welk team komt jouw droomkandidaat terecht? Waaruit blijkt de goede, gezellige, informele sfeer? Benoem voorbeelden. Bij voorkeur is de alinea over de werksfeer langer dan de alinea over de corebusiness.

Stap 3: scoor bonuspunten met een quote
Een korte quote van een directe collega om precies te zijn. Zo:

  • krijgt de lezer direct een beeld van het team.
  • lever je sociale bewijslast.
  • maak je van die collega direct een ambassadeur.

Beschrijf in het kort de functievereisten
Met nadruk op kort. 48% van de potentiële werkzoekenden haakt af bij het zien van een ellenlange opsomming van allerlei eisen. Maak keuzes. En de opbouw van dit element in de vacaturetekst? Schrijf eerst een korte alinea over de 3 belangrijkste soft skills. Vermeld vervolgens de 3 belangrijkste hard skills in bulletpoints.

Benoem daarna zo concreet mogelijk de arbeidsvoorwaarden
28% van de Nederlanders stopt met lezen als er niets over de arbeidsvoorwaarden staat. Kortom, benoem zowel salaris in klinkklare euro’s als de secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn voor jouw droomkandidaat. En als we het hebben over het salaris, wist je ook dat:

  • 53% van de Nederlandse beroepsbevolking het salaris benoemt als de belangrijkste reden waarom ze kiezen voor een nieuwe baan?
  • uit onderzoek blijkt dat 67% van de mensen het salaris bepalend vindt in de keuze voor een nieuwe baan?
  • zo’n 40% van de werkzoekenden het storend vindt als er géén salaris staat in de vacaturetekst? Dat doet iets met je imago.

Sluit af met een call to action
Zo, er staat een dijk van een vacaturetekst. Je hebt de aandacht van jouw droomkandidaat helemaal vast weten te houden tot het eind. Nu komt het erop aan: de afsluiting. Maak daar direct een knallende van door de lezer op te roepen om te solliciteren. Denk aan woorden als:

  • solliciteer nu.
  • reageer direct.
  • solliciteer vandaag nog.

Zeker als het gaat over latent werkzoekenden is het toevoegen van een sluitingsdatum een slim idee. Op die manier creëer je het gevoel van urgentie en dat ze deze kans niet mogen mislopen. Voeg als laatst jouw contactgegevens toe en beschrijf in het kort de sollicitatieprocedure. Wel zo fijn voor jouw droomkandidaat om de juiste verwachtingen te hebben.

Nu jouw kandidaat bij het einde van jouw vacaturetekst is, ben jij ook bijna klaar met dit blog. Benieuwd naar nóg meer feitjes? Of zoek je naar voorbeelden en een (gratis) template van deze ideale opbouw? Download dan het gratis whitepaper ‘de ideale opbouw voor een vacaturetekst’.

Iris Wright traint om alle arbeidsmarktdoelgroepen te kunnen bereiken. Hier schrijft en adviseert zij ook over.