"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

3 X 3 tips voor een wervende zomer

Door Eugène van den Hemel, JobsforHumanity.com en Meest Invloedrijke Recruiter 2022

Geloof jij nog in komkommertijd? Met de start van de Tour de France is, voor mijn beleving in ieder geval, de zomerperiode begonnen. Deze week opent regio Midden het zomer-schoolvakantieseizoen. Wedden dat we dan ook snel de uittocht naar de vakantiebestemmingen gaan zien.

Komkommertijd; de periode in de zomer wanneer er weinig nieuws en handel is. Slimme mensen geloven hier niet in. Nu de vraag stellen in hoeverre jij hierin gelooft, is enigszins een open deur intrappen. Toch?

Of je nu weg gaat of thuis blijft, in binnen- of buitenland verblijft, kiest voor een actieve vakantie of juist voor de hangmat met een cocktail en bijpassende fingerfood, de zomer is ook de uitgelezen periode om te zorgen dat je goed voorbereid bent om straks de juiste mensen te werven voor de laatste periode van het jaar of om te zorgen dat jij die gewenste baan naar je toe trekt.

Vandaar dat ik op het gebied van Lezen, Luisteren en Doen drie tips voor de zomer met je deel.

Lezen

1) Solliciteren naar werkgeluk – Aaltje Vincent

Hoe zou het zijn wanneer je een baan vindt waar je écht gelukkig van wordt? Ik ben ervan overtuigd dat het kan en Aaltje deelt met haar boek stap voor stap voorbeelden, tips en checklists. ‘Solliciteren is hoop op een beter leven’, stelt Aaltje. Hieraan kunnen we toevoegen dat werkgeluk in het belang van iedereen is. Een boek waardevol voor zowel werkzoekende, werknemer als werkgever dus.

2) De 7 Magische woorden – Nicol Tadema

Iedereen gebruikt taal. Stel je eens voor dat je na het lezen van dit boek nog aantrekkelijker schrijft en communiceert. Wat ga jij met de vergrote aantrekkingskracht van jouw taalgebruik naar je toe trekken: die nieuwe job, die fantastische kandidaten, een nieuwe interim klus?

3) The Song of Significance – Seth Godin

Seth Godin nodigt je uit na te denken over het soort werk dat we doen en hoe we ons kunnen organiseren om waarde te creëren door ons vooral op de mens te concentreren. In een tijd waarin de media vol staat over kunstmatige intelligentie en allerlei scenario’s de ronde gaan over hoe ChatGPT de arbeidsmarkt gaat transformeren, is dit heerlijk voedsel voor de geest.

Luisteren

1) De werkimago podcast (Kim Werensteijn)

En dan wil ik je vooral wijzen op aflevering #85 waarin Kim in gesprek gaat met Marcel Borst over het delen van kennis.

2) Finding Mastery (Dr. Michael Gervais)

Het gesprek met Paul Annacone, de voormalig coach van Federer en Sampras, is meesterlijk, ook wanneer je niets met tennis op hebt. Hoe help je een ander excelleren? Hoe zorg je dat je zelf uitblinkt? Best interessant om te weten, nietwaar?

3) Work for Humans (Dart Lindsley)

Ieder gesprek, elk onderwerp is de moeite waard. Ga het ontdekken, mocht je deze podcast nog niet kennen.

Doen

1) Geef jouw netwerk aandacht

Net zoals je de plantjes tijdens de droge zomerdagen wat vaker water en aandacht geeft, is het ook goed jouw netwerk te blijven voeden. Gebruik de ruimte die deze periode in jouw agenda ontstaat om mensen in jouw netwerk een kaartje te sturen of nodig ze uit voor een ijsje op het terras.

2) Geef jouw LinkedIN profiel aandacht

Straks is iedereen weer terug van vakantie. Dat we dan en masse, en vol hernieuwde energie, op zoek gaan naar die nieuwe medewerkers of werkomgeving, is geen verrassing. Wanneer die recruiter dan op jouw profiel op LinkedIn komt, of jij gaat even gluren bij het Hoofd Talent Acquisitie van de organisatie waar jij zo graag aan de slag zou willen, zorg je toch voor een uitnodigende eerste indruk? Dit is het moment!

3) Nodig jezelf uit voor/ organiseer een informeel kop koffie of glas thee

Juist omdat iedereen, ook zij die aan het werk zijn, de zomer in de bol heeft en de boog overal wat minder gespannen is, ontstaat er meer ruimte om elkaar even informeel te ontmoeten. En hoe waardevol is dat?! Dat je als recruiter een oproep doet en mensen uitnodigt om vrijblijvend en informeel kennis te komen maken met jou, jouw organisatie. Natuurlijk deel je dan ook de mogelijkheden met betrekking tot posities die de komende periode vacant komen te staan.
En dat je als werkzoekende de stoute schoenen aantrekt en jezelf uitnodigt om, al is er geen vacature, eens te gaan kennismaken met de recruiter, Manager of Medewerker bij die organisatie die jou zo aanspreekt.

Voilà, 3×3 tips om deze zomer, naast plezier, rust en gezelligheid, ook te investeren in jezelf en in jouw succes straks wanneer de vakantieperiode weer achter de rug ligt. Ik wens je een heerlijke zomer en leuk wanneer je een bericht achterlaat.

Lees ook
Vier ‘geheime’ spots waar jij jouw nieuwe medewerker kunt vinden
Kijk naar iemands talent bij integratie arbeidsmarkt
We hebben elkaar allemaal nodig op de arbeidsmarkt

Eugène van den Hemel is eigenaar van Heavenly Thoughts BV en uitgeroepen tot Meest Invloedrijke Recruiter.