Uitzenders investeren in opleiden in zoektocht naar personeel

0
199

Uitzenders investeren meer in het opleiden van mensen. Waar dat lastig is, matchen zij steeds vaker op skills in plaats van naar diploma’s te kijken.

Ook plaatsen zij uitzendkrachten vaker en langer door. Ruim 75% heeft last van krapte op de arbeidsmarkt: zowel bij het vinden van uitzendkrachten als eigen medewerkers. Dat en meer blijkt uit onderzoek dat de ABU de afgelopen weken hield onder zijn leden.

Het is met name moeilijk om praktisch geschoold personeel te vinden voor functies als monteur, chauffeur of logistiek medewerker. Maar ook mensen met alleen basisonderwijs zijn gewild én lastig te vinden. De krapte zit in vrijwel alle sectoren, met de sectoren Industrie, Techniek en Vervoer en opslag als uitschieters. 82 % van de ondervraagden vindt het lastig om aan mensen te komen op skill-level 2 (VMBO, MBO, Havo/VWO).

Uitzendkrachten meer uren aanbieden blijkt een deel van de oplossing. Ook langer en vaker doorplaatsen werkt. Een kwart zet op verzoek van inleners meer arbeidsmigranten in. Ook komt het vaker voor dat zij opdrachtgevers helpen om de functie-eisen aan te passen. Tot slot boren zij extra doelgroepen aan, zoals statushouders, langdurig werkzoekenden en mensen met een arbeidsbeperking. Al dan niet in samenwerking met gemeentes en UWV. De inzet van nieuwe technologie om matches te maken blijkt beperkt: 19% van de ondervraagden zet dit in. 5 % geeft aan te experimenteren met open hiring.

Het overgrote deel van de ondervraagden wil dat een nieuw kabinet het lonend maakt om vanuit een uitkering aan de slag te gaan. Daarnaast zou het werken met zogenoemde derdelanders (van buiten de EU) vergemakkelijkt moeten worden. Een nieuw kabinet moet ook de samenwerking tussen gemeentes, UWV en private partijen stimuleren. Tot slot – en dat is al een wens van vele jaren – willen leden dat het bestand met werkzoekenden bij gemeentes en UWV beter inzichtelijk en toegankelijk wordt. En dat het aan het werk helpen van statushouders makkelijker wordt gemaakt.

Bron: ABU, 2 november 2021

Lees ook
Werkperspectief.NL – platform waarin 15 sectoren samenwerken
Het toenemende belang van skills naast vakkennis
UWV dashboard Skills en beroepen gebaseerd op CompetentNL