CNV: Wet DBA gemiste kans

0
126

| Wetsvoorstel DBA |


De Eerste Kamer stemt in met de wet, die de huidige VAR-verklaringen vervangt door modelovereenkomsten tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers.

“Met deze wet voor zzp’ers geeft het Kabinet geen antwoord op dat essentiële vraagstuk. Dat maakt dit zonder meer tot een gemiste kans voor het Kabinet.” Zo reageert CNV Voorzitter Maurice Limmen naar aanleiding van de stemming in de Eerste Kamer over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Limmen maakt zich zorgen over de uitwerking van het voorstel in de praktijk: “Er zitten goede elementen in de nieuwe wet, bijvoorbeeld dat de nieuwe wet meer mogelijkheden biedt om opdrachtgevers aan te spreken, maar veel is nog niet duidelijk. Cruciaal zal zijn hoe streng de modelovereenkomsten beoordeeld gaan worden en hoe de handhaving door de Belastingdienst eruit zal zien. Aangezien met deze nieuwe wet geen nieuwe, strengere definities worden ingevoerd over wie er nou echt zelfstandig is en wie niet, ben ik nog niet gerust op de uitkomst.”

Limmen waarschuwt ervoor dat de Belastingdienst modelovereenkomsten niet te gemakkelijk moet goedkeuren. “Het is ook essentieel dat er genoeg controleurs bij de Belastingdienst komen om streng te gaan handhaven. Want een norm stellen zonder die te handhaven heeft hoe dan ook geen enkele zin.”

Bron: CNV, 2 februari 2016