Afschaffen zelfstandigenaftrek is geen oplossing

0
234

Er gaan steeds meer stemmen op om de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers af te schaffen. Dit fiscale voordeel is bedoeld om de risico’s van het ondernemerschap te compenseren, én om het ondernemerschap te stimuleren. Voorstanders van het afschaffen van de zelfstandigenaftrek stellen dat het zorgt voor te lage tarieven, waardoor er oneerlijke concurrentie is tussen zzp’ers en mensen in loondienst.

Eind vorig jaar stond in het Financieel Dagblad dat ook de overheid de zelfstandigenaftrek wil versoberen of zelfs wil afschaffen. Want doordat het aantal zzp’ers enorm is toegenomen, rijzen de kosten van de aftrek de pan uit. Bovendien ontvangt de overheid steeds minder belastinginkomsten als er steeds meer zzp’ers actief zijn ten opzichte van mensen in loondienst. Daardoor staat de verzorgingsstaat onder druk.

Toch stellen VVD en PvdA nu niet te willen tornen aan de zelfstandigenaftrek. Voorzitter Ton Heerts van FNV Bondgenoten pleit wél voor het afschaffen van de aftrek. Hij hoopt dat zzp’ers daardoor hogere tarieven moeten vragen, en dat ze daardoor minder aantrekkelijk zijn om in te huren. Dit zou ten goede moeten komen aan de werkgelegenheid voor mensen in loondienst.

Ik verwacht dat het afschaffen van de zelfstandigenaftrek het probleem niet oplost. Het jaagt duizenden zzp’ers regelrecht de bijstand in. De overheid doet er beter aan om zzp’ers die niet zonder zelfstandigenaftrek kunnen, en beter in loondienst kunnen werken aan een baan te helpen. Daarvoor moet het werkgeverschap aantrekkelijker en minder risicovol gemaakt worden. Dat betekent meer flexibiliteit toestaan, lagere lasten op arbeid én een minder lange doorbetalingsplicht bij ziekte.

Uiteindelijk zullen werkgevers daardoor eerder geneigd zijn om vacatures uit te schrijven. De vele zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen dan makkelijker een baan vinden. Bovendien daalt daardoor de groei van het aantal zelfstandigen en dalen daarmee de kosten voor de staatskas.

Paul den Ronden – Algemeen directeur Tentoo Payroll