Zzp’er mag meer van Wiebes

0
866

Zzp’er mag meer van Wiebes

Een maand geleden heb ik in een artikel “F(r)ictie rondom Wet DBA”, mijn zorgen geuit over het feit dat tijdelijke vervanging volgens de Belastingdienst een fictief dienstverband is en dus zzp’ers dat niet meer zouden kunnen doen.

Kamervragen
Er zijn kamervragen gesteld over dit aspect. In zijn antwoord geeft Staatsecretaris Wiebes veel meer ruimte voor het inzetten van zzp’ers dan dat de Belastingdienst eerder stelde: “Indien een invaller hetzelfde werk doet op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als degene in loondienst die wordt vervangen, dan is er sprake van een dienstbetrekking. Onder de VAR was dat zo en dat is ook onder de Wet DBA het geval. Als de invaller hetzelfde werk doet, maar de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte, dan kan de invaller wel degelijk buiten dienstbetrekking werken. ”

Het gaat om de afspraken
De inhoud van het werk wat de zzp’er doet is vaak gelijk aan wat de afwezige persoon deed. Vooral op het ontbreken van gezag en bijvoorbeeld ook vrije vervanging ontstaan duidelijke verschillen tussen de werknemer en de zzp’er. Dit biedt dus ruimte!
Wel is het van belang om dit in een overeenkomst goed vast te leggen, om gedoe achteraf te voorkomen.

Wiebes gaat verder
“De beoordeling of er geen dienstbetrekking aanwezig is staat los van het gegeven of het gaat om tijdelijke, structurele of variabele werkzaamheden”.

De Belastingdienst had al problemen met tijdelijke vervanging, laat staan als het om structurele werkzaamheden zou gaan. De Staatssecretaris geeft hier duidelijk meer ruimte.
Deze antwoorden van de Staatssecretaris geven een positieve wending aan de mogelijkheden voor zzp’ers binnen de Wet DBA. De markt voor (tijdelijke) vervanging door een zzp’er leek op slot te gaan, maar staatssecretaris Wiebes heeft de deur weer een stukje verder open gezet.

Meer weten over hóe als intermediair om te gaan met zzp’ers? Neem contact op!

Henk Geurtsen, Flex-Experts

Brief Wiebes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here