SLUIT MENU

Te veel, te complex en onduidelijk: flexbranche ziet wetgeving vaker als grote uitdaging dan krapte

Ondernemers in de flexbranche zien nieuwe wet- en regelgeving als de allergrootste uitdaging voor de komende tijd. Zij verwachten flinke gevolgen voor zichzelf en de flexmarkt als geheel.

Het is te veel, te complex en onduidelijk. Voor 80% van de ondernemers in de flexbranche is de vele nieuwe wet- en regelgeving de komende tijd hun grootste uitdaging. Zorg nummer twee is de krapte op de arbeidsmarkt (57%), op drie staan digitalisering, kunstmatige intelligentie en procesoptimalisatie (37%).

Dat blijkt uit het FlexNieuws Marktonderzoek 2025, een enquête onder ruim 400 eigenaren of directieleden van flexondernemingen.

Volop nieuwe wetgeving

Ondernemers in de flexbranche hebben te maken met veel nieuwe wet- en regelgeving:

Zie ook dit overzicht van nieuwe arbeidsmarktwetgeving.

Gevolgen van wetgeving? Verwachtingen lopen uiteen

Bijna 10% kan de gevolgen van wet- en regelgeving nog niet inschatten. Bijna de helft (44%) van de ondernemers verwacht negatieve gevolgen. Bijna een kwart (24%) denkt dat de markt gelijk blijft, maar de kosten stijgen. Zo’n 19% ziet een dubbel negatief effect: een krimpende markt en hogere kosten. 

Een ongeveer even groot deel van de ondernemers (42%) verwacht positieve effecten van de nieuwe wetgeving. Een kwart denkt dat de flexmarkt krimpt door de nieuwe regels en veel van hun concurrenten stoppen, maar dat zij zelf blijven bestaan. Zo’n 17% verwacht dat al die nieuwe, ingewikkelde wetten ertoe kunnen leiden dat opdrachtgevers juist meer gebruik gaan maken van flexbureaus. Vooral de bureaus met een omzet van meer dan 200 miljoen euro geven dit antwoord.

Patrick Tom: ‘Eerder krimp dan groei’

Een logische uitkomst, zegt directeur Patrick Tom van inspectie-instelling Bureau Cicero. “De gevolgen zijn lang niet voor alle partijen hetzelfde”, legt hij uit. “Bedrijven die hun compliance goed op orde hebben, zullen profiteren, maar voor kleine ondernemers wordt het lastiger.”

Ondernemers zonder sterke juridische afdeling krijgen moeite om alle wetten en regels goed te volgen, verwacht de expert. “Dit kost hen veel tijd en geld”, zegt hij. “Ik denk dat kleinere ondernemers de verloning van uitzendkrachten vaker uitbesteden aan backoffice-partijen. Nichespelers kunnen de kosten waarschijnlijk wel doorberekenen, maar voor bedrijven die lijken op vele anderen wordt het duur.”

Tom ziet kansen voor partijen die hun compliance op orde hebben, maar al met al verwacht hij eerder krimp van het aantal aanbieders dan groei.

Krapte op de arbeidsmarkt

De tweede grote uitdaging voor flexondernemers zijn personeelstekorten. Een derde van de respondenten heeft last van de krappe arbeidsmarkt en verwacht dat dit nog wel even zo blijft. Een kwart heeft wel moeite met de krapte, maar minder dan een of twee jaar geleden.

Nog een kwart (26%) heeft momenteel juist weinig last van personeelskrapte. Ze ervaren ‘een pauze’: minder aanvragen, meer kandidaten dan voorheen. Een klein deel van de flexondernemers (9%) heeft helemaal geen last van de krappe arbeidsmarkt. Terwijl anderen het moeilijk hebben, zeggen zij juist te floreren.

Digitalisering, kunstmatige intelligentie en procesoptimalisatie

Meer dan een derde van de flexondernemers verwacht een forse impact van technologie op de branche. Over het algemeen zien ondernemers kansen. Zo’n 32% denkt dat technologie leidt tot groei en beter rendement, omdat zij meer werk kunnen doen met hetzelfde aantal mensen. Nog eens 22% verwacht minder mensen nodig te hebben om hetzelfde werk te doen. Verder denkt 22% dat het goed is voor de flexbranche als geheel dat iedereen door technologie sneller, meer en betere kandidaten kan vinden.

Opvallend: vertegenwoordigers van bedrijven met een omzet van meer dan 200 miljoen euro per jaar of juist minder dan 20 miljoen euro per jaar hebben vaker positieve verwachtingen.

Angst voor de gevolgen van technologie

Respondenten zien ook bedreigingen. Zo’n 27% vreest dat platforms sterk groeien en marktaandeel afpakken van de huidige flexbureaus. Verder denkt 21% dat technologie leidt tot het verdwijnen van banen en daarmee business. En 19% verwacht minder klandizie omdat organisaties zelf makkelijker kandidaten vinden dankzij technologie.

Slechts 6% verwacht nauwelijks effect van tech.

Succesfactoren in de flexbranche

FlexNieuws vroeg ondernemers ook naar de belangrijkste factoren voor een gezonde, langdurige groei. Zij mochten maximaal drie antwoorden geven. 

Relatiemanagement blijkt het meest belangrijk. Het meest genoemd is ‘een sterke relatie met de klant’ (77%), 61% noemt goede relaties met kandidaten. Vooral kleinere ondernemingen noemen deze twee factoren vaak.

Andere veelgenoemde succesfactoren zijn teamspirit en intern werkplezier, onderscheidend vermogen, digitalisering en verbetering van dienstverlening. Innovatie, intern opleiden en sales worden beduidend minder vaak genoemd. 

Kom naar FlexNieuws Top 100 live!

Meer weten over ontwikkelingen in de flexbranche? Kom op 20 mei naar het FlexNieuws TOP 100 event. Laat je informeren met marktinzichten en de analyses, ontmoet collega-ondernemers en krijg inspiratie van experts. Meld je aan.

 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *