SLUIT MENU

Het belang van financiële fitheid: ‘Heeft impact op het hele team en de organisatie’

Financiële problemen hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven en de werkprestaties van flexwerkers. Wisselende inkomsten, onverwachte kosten en een gebrek aan overzicht zorgen voor stress en onzekerheid. Steeds meer organisaties, waaronder KRC Flex en de Brisker Group, zetten zich daarom in voor meer financiële fitheid onder hun medewerkers. In dit dubbelinterview delen Kadir Karaca (KRC Flex) en Michiel Poppelier (Brisker Group) hun visie op het onderwerp, vertellen ze over hun deelname aan de pilot van Geldfit en geven ze praktische tips om financiële problemen voor te blijven.

Waarom is financiële fitheid juist voor flexwerkers zo belangrijk?

Kadir Karaca: “Als flexwerkers geen financiële problemen hebben, gaat het zowel mentaal als lichamelijk beter met ze. Dat heeft direct invloed op hun prestaties en inzetbaarheid op de werkvloer. Als iemand minder stress ervaart over geldzaken, kan hij of zij zich beter concentreren op het werk en een positieve bijdrage leveren aan het bedrijf.”

Michiel Poppelier: “Bij Brisker Group (de overkoepelende naam voor Pay for People en Tentoo, red.) zien we dat een aanzienlijk deel van onze flexkrachten in financiële problemen zit. Dit zien we bijvoorbeeld aan looninformatieverzoeken of loonbeslagen. Financiële fitheid is belangrijk voor iedereen, maar we zien dat flexkrachten vaak geld tekort hebben. Dit zorgt voor allerlei problemen die hun welzijn en werk beïnvloeden.”

Welke financiële uitdagingen komen het meest voor bij flexwerkers?

Karaca: “Veel flexwerkers vinden het lastig om overzicht te houden over hun financiële situatie. Wisselende inkomsten maken het soms moeilijk om vaste lasten te plannen en te sparen. Daarnaast weten sommige uitzendkrachten niet goed waar ze terechtkunnen voor ondersteuning of advies.”

Poppelier: “Elke situatie is anders, maar we zien dat veel flexkrachten onvoldoende verdienen, te veel uitgeven of een combinatie van beide. Wanneer er sprake is van loonbeslag of een deurwaarder, is het probleem vaak al vergevorderd. Daarom proberen we preventief te werken en hen laagdrempelig in contact te brengen met budgetcoaches.”

Welke impact hebben financiële problemen op werkprestaties en inzetbaarheid?

Karaca: “We merken dat financiële onzekerheid invloed kan hebben op het welzijn van onze medewerkers. Dit kan weer gevolgen hebben voor hun werkprestaties en stabiliteit in hun opdrachten. Als iemand zich zorgen maakt over geld, heeft dat impact op het hele team en de organisatie.”

Poppelier: “We hebben hier geen specifiek onderzoek naar gedaan, maar we weten dat financiële problemen voor stress en afleiding zorgen. Iemand die financieel in de knel zit, kan minder goed functioneren, wordt sneller afgeleid en heeft moeite zich te concentreren. Op een gegeven moment durven sommigen hun brievenbus niet meer te openen, uit angst voor weer een schuldeiser, wat kan leiden tot langdurige uitval.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om deel te nemen aan de pilot van Geldfit en Doorzaam?

Karaca: “We willen onze uitzendkrachten zo goed mogelijk ondersteunen. Door mee te doen aan de pilot, kunnen we hen beter begeleiden en wijzen op mogelijkheden om hun financiële situatie te verbeteren. Uiteindelijk zorgt dit voor minder stress en een hogere werktevredenheid.”

Poppelier: “Het is prettig om een betrouwbare instantie te hebben waar we flexkrachten naartoe kunnen verwijzen. We kenden Geldfit nog niet goed, maar via Doorzaam hoorden we over de pilot en besloten we mee te doen. We willen ervaren wat deze samenwerking kan opleveren.”

De Week van het Geld komt eraan. Besteden jullie daar aandacht aan?

Karaca: “We besteden al veel aandacht aan financiële fitheid, maar tijdens de Week van het Geld zetten we extra in op bewustwording. We informeren onze medewerkers over Geldfit en andere mogelijkheden om hun financiële situatie te verbeteren.”

Poppelier: “Dit jaar niet, maar volgend jaar krijgt het een plaats in ons bredere Fit for Flex-programma.”

Welke financiële tips zouden jullie flexwerkers willen meegeven?

Karaca: “Mijn belangrijkste advies is: zorg voor overzicht. Maak een begroting en weet wat er inkomt en uitgaat. Probeer daarnaast een buffer op te bouwen, hoe klein ook, zodat je onverwachte kosten kunt opvangen. En vooral: schaam je niet als je financiële problemen hebt, maar zoek op tijd hulp.”

Poppelier: “Dat hangt af van de situatie, maar kijk kritisch naar je uitgaven. De inkomstenkant is vaak minder flexibel, maar je kunt wel nagaan of je recht hebt op toeslagen. Daarnaast kun je besparen op vaste lasten, zoals streamingdiensten of verzekeringen. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.”

De NBBU is de brancheorganisatie van ruim 1.200 professionele intermediairs op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *