SLUIT MENU

Van ‘t Noordende (Randstad): inbedding als zzp-criterium te complex

Inbedding als criterium gebruiken om te bepalen of een zzp’er ingehuurd kan worden, is te ingewikkeld en kan niet worden gehandhaafd. Dat stelt Randstad CEO Sander Van ‘t Noordende in de Telegraaf podcast ‘Kwestie van Centen’.

Inbedding als criterium gebruiken om te bepalen of een zzp’er ingehuurd kan worden, is heel ingewikkeld en niet te handhaven. Dat zegt Randstad CEO Sander Van ‘t Noordende in de Telegraaf-podcast Kwestie van Centen. Van ‘t Noordende reageert daarmee op de plannen van het nieuwe kabinet om door te gaan met de lijn die Minister Van Gennip heeft ingezet. De vier partijen willen onder andere door met de nieuwe zzp-wet VBAR.

De Randstad-topman ziet meer in een scheiding tussen de kwetsbaardere zzp’ers en de zzp’ers die doelbewust voor het ondernemerschap hebben gekozen. Daarom wil hij een tariefgrens waarboven mensen geacht worden om voor zichzelf te kunnen zorgen. Hij denkt daarbij eerder aan een bedrag van 45 euro per uur dan de door Van Gennip voorgestelde 32 euro. Maar, zegt Van ‘t Noordende ook, het moet dan wel verplicht worden dat men zich verzekert en pensioen opbouwt.

“Zorg dat het gelijkwaardig geregeld wordt”

Ook de Randstad-topman vindt dat flexibiliteit soms wat is doorgeslagen, zeker als het gaat om platformen die zzp’ers inzetten terwijl dat feitelijk geen ondernemers zijn. 

Bedrijven hebben altijd een mate van flexibiliteit nodig. Dan moet je dan wel goed regelen, aldus Van ‘t Noordende. “Al het werk moet goed geregeld zijn. Je moet een gelijk speelveld hebben. Als je een uitzendbaan hebt, krijg je dezelfde voorzieningen als wanneer je een vaste baan hebt. Er zijn mensen die niet zo geïnteresseerd zijn in een vaste baan, maar er is ook een groep die dat wel wil. Laat iedereen daar zijn weg in kiezen. Zorg wel dat het gelijkwaardig geregeld wordt.”

Vooral bij platforms die met zzp’ers werken, is dat nu niet zo, constateert Van ‘t Noordende. “Wanneer voor hen dezelfde regels gelden, gaan de klanten van de platformen ook de werkelijke waarde van platformwerk betalen.” 

Enige nostalgie

Volgens Van ‘t Noordende hebben sommige politici last van ‘enige nostalgie’. Hij noemt het voorbeeld van een postbode die dat beroep veertig tot vijfenveertig jaar uitoefent, totdat hij een fantastisch pensioen krijgt. Dit beeld strookt volgens Van ‘t Noordende niet meer met de realiteit van de hedendaagse arbeidsmarkt. “Zo zit de wereld helaas niet meer in elkaar. En dat snappen uiteindelijk die politici ook wel.”

Luister naar het hele gesprek:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *