SLUIT MENU

Topman Randstad wil steviger aanpak schijnzelfstandigheid zzp’ers

CEO Jeroen Tiel van Randstad Groep Nederland mist regie op de arbeidsmarkt. Hij wil snelle aanpak van schijnzelfstandigheid om een waterbedeffect te voorkomen.

CEO van Randstad Groep Nederland Jeroen Tiel wil dat het kabinet steviger ingrijpt om de groei van het aantal zzp’ers in te perken. Dat zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers van Randstad.

Jeroen Tiel, CEO Randstad

De HR-dienstverlener merkte dat de vraag naar uitzendpersoneel het afgelopen kwartaal iets afnam. Toch had Randstad naar eigen zeggen ‘een uitstekend jaar’. De jaaromzet groeide met 12% naar 27,6 miljard euro.

Zorgen over zzp-beleid

Ondanks die groei maakt Tiel zich zorgen over de aanhoudende groei van het aantal zelfstandigen. “Ik ben voor mensen die er bewust voor kiezen zzp’er te zijn en die dat goed regelen”, zegt de CEO van Randstad in het FD. “Mensen die een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en sparen voor hun pensioen. Dat zijn de zzp’ers die niet in een diep gat vallen als hun situatie verandert. Maar deze groep is in de minderheid.”

Jacques van den Broek, de voorganger van Tiel, pleitte eerder voor een minimumtarief voor zzp’ers. Tiel vindt verplicht pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen een goed idee. Hij heeft kritiek op de manier waarop het kabinet werkt aan zzp-beleid. “Plannen blijven hangen in intenties. De regie op de arbeidsmarkt is zoek.”

Concurrentie en waterbedeffect

De topman van Randstad maakt zich vooral zorgen dat zzp-platformen populair zijn onder jongeren. “Als ik mijn zoon van 17 zie swipen op zijn telefoon en hij ziet een hoger uurtarief als zelfstandige dan als uitzendkracht, dan leg ik hem wel meteen uit wat de gevolgen zijn als hij bijvoorbeeld een ongeluk krijgt.”

Tiel vreest een waterbedeffect als plannen voor meer regulering en kostenverhogende maatregelen voor de uitzendsector sneller ingevoerd worden dan de plannen voor betere regulering van zzp-arbeid. Dat lijkt nu te gebeuren. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) begrijpt dat uitzenders zich zorgen maken, maar wil haar plannen voor de uitzendsector niet vertragen. “Gelijktijdig invoeren van alle nieuwe regels leidt tot ongewenst uitstel”, zei ze een half jaar geleden tijdens het ABU-congres.

Lees ook:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.