"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Adviescollege: toelatingsstelsel een ‘papieren tijger’

De ‘Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten’ (WTTA) is te complex. Vooral kleinere uitzenders zullen hier last van hebben, terwijl het doel – weren van malafide uitzenders op de markt – niet wordt bereikt. Consequente handhaving van bestaande regels is veel effectiever, vindt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR)

Het voorstel van het kabinet om misstanden in de uitzendsector weg te nemen, is niet effectief. De voorgestelde nieuwe administratieve eisen en procedures zullen niet tot minder uitwassen gaan leiden. Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) in een advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Gennip. Een consequente en daadkrachtige handhaving van de reeds bestaande regels is volgens de ATR veel effectiever en ook nog eens minder belastend. De ATR voorziet namelijk een “onnodige extra regeldruk voor bedrijven”. De kosten daarvan bedragen jaarlijks minstens € 143 miljoen, zo heeft het college berekend.

Wetsvoorstel WTTA

Het wetsvoorstel WTTA bepaalt dat uitzenders en andere uitleners van personeel vanaf 1 januari 2026 alleen nog actief mogen zijn op de markt als zij officieel zijn toegelaten door de minister. Hiervoor moeten zij aan tal van voorwaarden voldoen, zoals een uitgebreid verplicht normenkader (met als basis SNA-certificering en het loonverhoudingsvoorschrift) en een waarborgsom van € 100.000,-.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld.

Volgens de ATR kosten de vele regels en procedures de uitlenende bedrijven zeker € 143 miljoen extra op jaarbasis. Vooral kleinere uitzendbureaus en bedrijven die af en toe personeel uitlenen, zullen hier last van krijgen. Het Adviescollege oordeelt dat er weinig aandacht is voor de werkbaarheid van het wetsvoorstel en dat het toelatingsstelsel te complex is.

‘Handhaving veel effectiever’

Die complexiteit maakt effectieve handhaving moeilijk, waardoor de pakkans van malafide uitzendbureaus nog altijd te laag zal zijn. Ook omdat er al te weinig capaciteit bij de Arbeidsinspectie is. De vele regels raken dus vooral de goedwillende uitzenders en nauwelijks de malafide uitzendbureaus. “De bureaus die slecht voor hun personeel zorgen, laten zich doorgaans niet door administratieve eisen en procedures leiden”, zo stelt ATR.

Het ATR stelt dat er zeker aanleiding is om misstanden in de uitzendbranche aan te pakken, maar uit de toelichting op het wetsvoorstel blijkt niet hoe de WTTA de problemen oplost. “Consequente en strikte handhaving (van bestaande wetgeving, red.) is noodzakelijk en ook veel effectiever”, zo is hun conclusie.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.