"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Een steeds complexere arbeidsmarkt biedt ook kansen

Wat voor jaar wordt 2024 voor de uitzendsector? Het blijf koffiedik kijken, zegt Marco Bastian (NBBU), maar het is in ieder geval raadzaam om je organisatie, zeker met de komst van het toelatingsstelsel, toekomstbestendig te maken.

Wat voor jaar wordt 2024? In de wereld heerst onrust, het CBS presenteert krimpcijfers, personeel is moeilijk te vinden en de uitzendsector wacht nieuwe complexe regelgeving. Het blijft koffiedik kijken, maar het verleden leert dat een economische groei onder de 1% in normale omstandigheden veel effect heeft op uitzenden. Het is dus raadzaam om je organisatie, zeker met de komst van het toelatingsstelsel, toekomstbestendig te maken.

De ontwikkelingen dwingen – of stimuleren, zo je wilt – verdergaande professionalisering. Ook in het mkb. Menselijk contact in relaties, kennis van de regio, onderhouden en uitbreiden van netwerken, daarin kunnen mkb-partijen een groei doormaken. Het biedt nieuwe kansen.

Of wat te denken van arbeidsmigratie. Het is nog altijd afwachten wat voor kabinet er komt, maar de rode loper wordt niet langer uitgerold voor instroom van buiten de grenzen. Desondanks is de uitspraak in de rechtszaak die Maarten van Panhuis aanspande een mooie opsteker. Asielzoekers mogen het hele jaar door werken in Nederland en dat kan Nederland goed gebruiken.

Dat deze mensen eerder kunnen worden ingezet op de arbeidsmarkt is een positieve ontwikkeling. Zij kunnen zo eerder een waardevolle bijdrage leveren. Ongetwijfeld lopen er tal van onbenutte talenten tussen. Zij kunnen volop begeleiding gebruiken, bijvoorbeeld met  taaltrainingen. Een organisatie als Doorzaam speelt hier goed op in.

Ook uitzenders worden steeds inventiever en leiden mensen op om hen een plek of nieuwe richting op de arbeidsmarkt te bieden. Het wordt voor mensen steeds makkelijker om hun talent te laten zien.

Schaarste biedt mogelijkheden

Dus ondanks dat de markt moeilijker wordt en de groei van het BNP krimpt, is er groei te vinden voor wie dat wil. De schaarste aan personeel blijft mogelijkheden bieden, in de vorm van opleiden, maar ook bijvoorbeeld door efficiency. Automatisering en digitalisering creëren tijd en mogelijkheden voor zelfontplooiing en -ontwikkeling.

Als hier nu nog eens een keer op ingesprongen wordt door mensen ook de mogelijkheid te bieden hun pad te vinden in een vorm die bij hen past, dan zetten we een hele grote stap. Daarom volgen we als NBBU de ontwikkelingen rond zelfstandigen nauwgezet.

Het is hoog tijd dat we afstappen van de gedachte dat zzp’ers niet bijdragen. Dit verhaal klopt niet, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek. De stap van vast contract naar zelfstandigheid kunnen we niet blijven zien als dwang. Dat staat de huidige markt helemaal niet toe. Werkgevers kunnen hier een belangrijke les leren. Organiseer betere manieren van werken. Leer je medewerkers kennen en speel in op hun behoeftes. Anders wordt de markt wellicht nog schaarser.

De belangrijkste oproep voor komend jaar luidt: verdiep je tijdig in het toelatingsstelsel. Blijf de ontwikkelingen volgen en zorg dat je zaken als SNA, cao-controles en bedrijfsprocessen goed op orde hebt. Zorg dat je niet overvallen wordt. Maar zie het tegelijk als kans. Pas je organisatie aan, doe waardevolle lessen op – neem een kijkje op onze trainingspagina, waar je uiteenlopende trainingen en workshops vindt, zeker ook over het toelatingsstelsel – en benut je opgedane kennis als strategisch advies naar je opdrachtgever toe.

Marco Bastian is NBBU-directeur. Hij is direct betrokken bij de beleidsvorming in de flexbranche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *